Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας 18/10 θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία

Tο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας 18/10 θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία
Ξεκινά την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου – Απόλυτα ακλόνητος στη θέση του ο πρόεδρος Xi Jinping
Κάθε πέντε χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πραγματοποιεί την ετήσια Σύνοδό του.
Μία Σύνοδος η οποία δεν είναι, πλέον, ένα «εσωτερικό θέμα» του ασιατικού δράκου, με δεδομένη τη τεράστια σημασία της κινεζικής οικονομίας για την υφήλιο.
Η Σύνοδος (Chinese Communist Party Congress) ξεκινά την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά της αναμένεται και η υπόλοιπη υφήλιος να γνωρίσει ορισμένα νέα, ταχύτατα ανερχόμενα στελέχη του κυβερνώντος (και μοναδικού φυσικά στην Κίνα) κόμματος.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο Πεκίνο και παρακολουθείται στενά από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε στροφή στην πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Τα χαρακτηριστικά της Συνόδου

Ουσιαστικά πρόκειται για μία Σύνοδο στην οποία πραγματοποιείται ψηφοφορία για την ηγεσία του ΚΚΚ.
Γίνεται κάθε πέντε χρόνια και συνήθως διαρκεί οκτώ ημέρες.
Σε αυτήν συμμετέχουν 370 μέλη της ελίτ του ΚΚΚ, τα οποία επιλέγονται μεταξύ 2.287 υποψηφίων, προερχόμενων από διαφορετικές περιοχές και ομίλους συμφερόντων της χώρας.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν αγρότες, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΚΚΚ διαθέτει 89 εκατ. μέλη.
Στην πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ θα εκλέξει τα 25 μέλη του πανίσχυρου Politburo.
Το Politburo ακολούθως εκλέγει τα μέλη της επονομαζόμενης Standing Committee, δηλαδή της «επιτροπής» στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Κίνας.
Αυτή τη στιγμή πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής –η εξουσία του οποίου δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί- είναι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ιδεολογία και πολιτική

Είναι σύνηθες η Σύνοδος να σχετίζεται περισσότερο με την ιδεολογία παρά την πολιτική, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το μέρος όπου χαράσσεται η μελλοντική κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσει η Κίνα.
Στην 12η Σύνοδο που έγινε το 1982, ο τότε πρόεδρος και ηγέτης της Κίνας, Den Xiaoping ανακοίνωσε ότι ξεκινά μία νέα εποχή, όπου ο ασιατικός δράκος θα γίνει μία «σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς», μία στροφή που οδήγησε την μέχρι τότε «φτωχή» Κίνα, στο να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου σε διάστημα λιγότερο των 30 ετών.

Ποιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν

Ο Xi δεν αναμένεται να χάσει τη θέση του και τη δύναμή του.
Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που τον χαρακτηρίζουν ως τον ισχυρότερο Κινέζο ηγέτη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η προσοχή στρέφεται στο εάν θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο καταστατικό του κόμματος, με ορισμένους να προβλέπουν ότι τα μέλη του Politburo μπορεί να χαρακτηρίσουν τον Xi ως τον… «αιώνιο ηγέτη»!
Πάντως δεν υπάρχει κάποια διαφάνεια στην όλη διαδικασία, με τις διαδικασίες να μην δημοσιοποιούνται και τα μέλη της Συνόδου να διατηρούν… το στόμα τους κλειστό για το τι έχει διαμειφθεί.

Τα πρόσωπα κλειδιά

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να παρατηρήσει κάποιος είναι οι κινήσεις του Xi προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του.
Ο δεύτερος τη τάξει στο ΚΚΚ είναι ο Wan Quishan.
Είναι 69 ετών και θεωρητικά θα έπρεπε να βαδίζει προς τη συνταξιοδότηση.
Όμως αποτελεί το «δεξί χέρι» του Xi στη μάχη κατά της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει ο Κινέζος πρόεδρος και ως εκ τούτου μάλλον δύσκολα «εκδιωχθεί» από τη θέση του στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Μία θέση που δεν φαίνεται, επίσης, να βρίσκεται σε κίνδυνο είναι αυτή του πρωθυπουργού Li Keqiang.
«Πιστεύουμε ότι ο Li θα παραμείνει πρωθυπουργός, καθώς αυτός και ο Xi μοιράζονται το ίδιο όραμα για την κινεζική οικονομία και συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, αν και τους λείπει η «προσωπική χημεία».
Το να εκδιωχθεί ο Li είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ριψοκίνδυνο και να προκαλέσει προβλήματα, σε μία περίοδο που αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η Κίνα είναι σταθερότητα και συνέχεια», τονίζει σε έκθεσή της η Eurasia Group.
Σύμφωνα με την Eurasia ο Wang μπορεί να αποχωρήσει από το Politburo, αλλά να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κίνας.
Ένα ακόμη σημείο που αξίζει της προσοχής είναι το κατά πόσο θα υπάρξει αναρρίχηση στις υψηλότερες θέσεις νέων στελεχών (κυρίως ηλικιακά), προκειμένου κάποιος εξ αυτών στο μέλλον να αντικαταστήσει τον Xi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης