Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία από την αλλαγή φρουράς σε Fed, BoJ και PBOC

Οι επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία από την αλλαγή φρουράς σε Fed, BoJ και PBOC
Οι αλλαγές καταφθάνουν σε μία περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «ξεφορτωθούν» assets αξίας 10 τρισ. δολαρίων από τους ισολογισμούς τους
Οι αλλαγές στη διοίκηση τριών κορυφαίων κεντρικών τραπεζών φαίνεται ότι περιπλέκουν ελαφρώς την κατάσταση για την παγκόσμια οικονομία.
Οι θητείες των επικεφαλής Fed, Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) ολοκληρώνονται εντός του 2018 και οι πιθανότητες να υπάρξει παράτασή τους δεν είναι και τόσο υψηλές.
Αντίθετα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει ακόμη χρόνο, με δεδομένο ότι η θητεία του ολοκληρώνεται το 2019, αν και όλα υποδεικνύουν πως, εξαιτίας και του Brexit, η «φασαρία» για τη διαδοχή του θα ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους.
Και όλα αυτά σε μία περίοδο που από τη μία πλευρά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης και ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός, ενώ από την άλλη οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν «φορτώσει» τους ισολογισμούς τους με τεράστια ποσά, λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι νέοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το… hangover που έχει δημιουργήσει η κρίση και φυσικά τις νέες προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά τους.
Ταυτόχρονα οφείλουν να βρουν τρόπους να μειώσουν τους ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών χωρίς, όμως, να προκαλέσουν προβλήματα σε οικονομία και αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι Fed, EKT και BoJ έχουν συγκεντρώσει στους ισολογισμούς τους assets των οποίων η αξία φθάνει στα 10 τρισ. δολάρια.
Η Fed έχει, ήδη, ανακοινώσει το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού της, ενώ το ίδιο αναμένεται ότι θα πράξει και η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου.
«Τα άσχημα νέα είναι ότι σε περιόδους κρίσης μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε.
Αλλά μαθαίνουμε.
Όμως οι νέοι επικεφαλής θα διαθέτουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα;
Άραγε τους έχουμε τεστάρει εάν μπορούν να τα καταφέρουν;», αναρωτιέται, μιλώντας στο Reuters, ο Vincent Reinhart, οικονομολόγος του επενδυτικού ομίλου Standish Mellon.

Σε αναζήτηση νέας ηγεσίας Fed, BoJ και PBOC

Η θητεία της Janet Yellen, ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ήδη έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με υποψήφιους αντικαταστάτες.
Άλλωστε ποτέ δεν συμπάθησε ιδιαίτερα την πολιτική της Fed, με την Yellen να έχει δεχθεί τα πυρά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Trump.
Όλα δείχνουν ότι ο Trump θα επιλέξει έναν υποψήφιο ο οποίος θα συμμερίζεται τη δική του άποψη: «Πρώτα η Αμερική».
Βέβαια ο επικεφαλής της Fed δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς η πολιτική που ασκεί η τράπεζα δεν επηρεάζει μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Στην Ιαπωνία, ο Haruhiko Kuroda –ο άνθρωπος που εφάρμοσε μία νομισματική πολιτική σοκ, προκειμένου να γλιτώσει την ιαπωνική οικονομία από τη στασιμότητα- ολοκληρώνει τη θητεία του τον Απρίλιο του 2018.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα παραμείνει στη θέση του ή εάν θα αντικατασταθεί.
Το σίγουρο είναι ότι η ιαπωνική οικονομία αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως υγιής.
Στην Κίνα ο πρόεδρος της χώρας έχει ξεκαθαρίσει ότι αναζητά τον διάδοχο του κεντρικού τραπεζίτη Zhou Xiaochuan, ο οποίος ανέλαβε την PBOC το 2002.
Ο Zhou Xiaochuan αντιμετωπίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές ως «πρωταθλητής» στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και όλοι ευελπιστούν ότι ο διάδοχός του θα βαδίσει στα δικά του βήματα.
Αυτός που φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει και τόσο πολύ είναι ο Mario Draghi, μιας και η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του 2019.
Όμως η ένταση που υπάρχει λόγω Brexit, οι συχνές του κόντρες με τη Γερμανία αλλά και η αύξηση του εθνικισμού, καθιστά αρκετά δύσκολη τη δουλειά του.
«Με δεδομένο τον διχασμό της Ευρώπης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάποιος θα μπορούσε να περιμένει μία μεγάλη στροφή στην πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ», εκτιμά ο Adam Posen, πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης