Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lautenschläger (EKT): Πιο ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – Μέχρι τέλος του 2017 η ολοκλήρωση της «Βασιλείας 3»

tags :
Lautenschläger (EKT): Πιο ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – Μέχρι τέλος του 2017 η ολοκλήρωση της «Βασιλείας 3»
«Αντί να χτίζουμε τείχη, θα πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για έναν παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο»...
Η χαλαρή νομισματική πολιτική και η αυξημένη εποπτεία που άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -και οι λοιπές μεγάλες κεντρικές τράπεζες- στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, κατέστησαν «πιο ανθεκτικές» σε ενδεχόμενα σοκ τις τράπεζες του μπλοκ αλλά και παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα εκτίμησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ., κα Sabine Lautenschläger.
Μιλώντας σήμερα (16 Οκτωβρίου 2016) στο George Washington University Law School, στην αμερικανική πρωτεύουσα, η αξιωματούχος υπενθύμισε πως, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλοί πίστευαν στην αυτορρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, κάτι που περιόριζε την επιχειρηματική ελευθερία.
«Όλα αυτά άλλαξαν με την οικονομική κρίση, η οποία ήταν δαπανηρή για τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους φορολογούμενους, σε πολλές χώρες.
Επιπλέον, την κρίση ακολούθησε η οικονομική ύφεση.
Πλέον όμως, οι τράπεζες πρέπει να συμμορφώνονται με ένα αυστηρό σύνολο κανόνων, πρέπει να κατέχουν περισσότερα και πιο ποιοτικά κεφαλαιακά διαθέσιμα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
Η ικανότητά τους να απορροφούν τις ζημίες έχει αυξηθεί σημαντικά. (...)
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ισχυόντων κανόνων;
Σιγουρα οχι».
Σε αυτό το σημείο, η κα Lautenschläger ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον «σκιώδη τραπεζικό τομέα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα της ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο -γνωστό ως «Βασιλεία 3»- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μετά την οριστικοποίηση της «Βασιλείας 3», πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των κανόνων, επισήμανε.
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί έμμεσα στην κυβέρνηση του Donald Trump και τις απαράδεκτες πολιτικές προστατευτισμού, σχολιάζοντας πως «αντί να χτίζουμε τείχη, θα πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για έναν παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης