Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικές κινητοποιήσεις σήμερα στην Καταλονία ύστερα από τη σύλληψη δύο αυτονομιστών

Μαζικές κινητοποιήσεις σήμερα στην Καταλονία ύστερα από τη σύλληψη δύο αυτονομιστών
Κατηγορούνται για στάση από την Ισπανική Δικαιοσύνη
Αυξάνεται η ένταση στην Καταλονία και ενώ απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα έως το τελεσίγραφο της Μαδρίτης προκειμένου η καταλανική κυβέρνηση να διευκρινίσει αν έχει προχωρήσει ή όχι στην ανεξαρτησία της, απόφαση που θα κρίνει αν θα ενεργοποιηθεί και το περίφημο άρθρο 155.
Λάδι στην φωτιά αποτέλεσε η σύλληψη δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών, οι οποίοι κατηγορούνται από την Ισπανική Δικαιοσύνη για στάση.
Συγκεκριμένα, οι Jordi Sanchez και Jordi Cuixart, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομικών οργανώσεων της Καταλονίας, τέθηκαν υπό κράτηση σε φυλακή κοντά στη Μαδρίτη.
Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Καταλονία
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται για σήμερα μεγάλες κινητοποιήσεις σε Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας.
Προβλέπεται μια στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων», ενώ συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.
Για τους δύο συλληφθέντες υπάρχουν υποψίες πως ενθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτιρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.
Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.
Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους», καλώντας όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.
«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό» ανέφερε από την πλευρά του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης