Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε κίνδυνο...ή απλά παίρνει μέρος σε συναλλαγή ψηφιακών νομισμάτων

Ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε κίνδυνο...ή απλά παίρνει μέρος σε συναλλαγή ψηφιακών νομισμάτων
Μερικοί το αποκαλούν κακόβουλο λογισμικό, αλλά μπορεί να είναι ένας τρόπος δημιουργίας εσόδων για τους ιδιοκτήτες των σελίδων
Αν οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο θεωρούνται ενοχλητικές, υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο που μπορεί να κάνει τις σελίδες στο διαδίκτυο αποκρουστικές:
Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν τους υπολογιστές σας για να κάνουν εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων (εξόρυξη=η διαδικασία επεξεργασίας των συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων).
Τα ψηφιακά νομίσματα απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ.
Για να ολοκληρώσουν κάθε μπλοκ συναλλαγών (από εκεί έχει πάρει και το όνομά της η blockchain τεχνολογία), οι ιδιοκτήτες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, πρέπει να αγωνιστούν για να λύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο κρυπτογραφικό παζλ, με τον νικητή να πληρώνεται με την αντίστοιχη αξία σε είδος.
Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, οι «ανθρακωρύχοι» επενδύουν τεράστια ποσά σε μονάδες επεξεργασίας, για την κατασκευή servers σε περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή - και πάντα αναζητούν φθηνούς τρόπους να αποκτήσουν περισσότερα.
Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων, από την πλευρά τους, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους δημιουργίας εσόδων.
Οι συνδρομές μπορεί να αποδειχθεί μια σκληρή πώληση.
Οι διαφημίσεις είναι δυσλειτουργικές: συχνά απομακρύνουν τους χρήστες, μπορεί να καταληφθούν από τα bots και τους Ρώσους και οι μεγάλοι παίκτες όπως η Google βλέπουν συνήθως μία μείωση των εσόδων.
Έτσι, κάποιοι καταφεύγουν σε έναν αναξιοποίητο πόρο: να πωλούν στους μεταλλωρύχους την πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ των ανθρώπων που επισκέπτονται τις σελίδες τους.
Πώς λειτουργεί, όμως αυτό;
Παράδειγμα ένα οποιοδήποτε site.
Όταν το πρόγραμμα περιήγησης φορτώνει την πρώτη σελίδα, ξεκινά επίσης ένα σενάριο που καθοδηγεί τον επεξεργαστή του υπολογιστή, να κάνει υπολογισμούς για έναν ανθρακωρύχο κρυπτονομίσματος, ο οποίος θα μπορούσε να βρίσκεται στη Γερμανία ή σχεδόν οπουδήποτε.
1 Ίσως να παρατηρήσετε έναν ελαφρώς πιο αργό υπολογιστή και έναν ελαφρώς υψηλότερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ανθρακωρύχος πληρώνει τον εκδότη του ιστότοπου για τη χρήση των πόρων σας.
2 Οι αξιόπιστοι εκδότες στο διαδίκτυο δεν πρόκειται να καταλάβουν τον υπολογιστή σας, για να αποκομίσουν κέρδος.
Όμως, για ιστότοπους που δεν είχαν μεγάλη τύχη με τα παραδοσιακά δίκτυα διαφημίσεων - ειδικά στην Κίνα - τα ορυχεία που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης έχουν γίνει δημοφιλής τρόπος εσόδων.
Νωρίτερα αυτό τον Οκτώβριο του 2017, ένα σενάριο εμφανίστηκε ακόμη και στην ιστοσελίδα του Showtime Anytime.
Ένα πείραμα στο The Pirate Bay, ένας ιστότοπος για ευρέως πειρατικό περιεχόμενο, προκάλεσε θετική ανταπόκριση από χρήστες που το προτιμούσαν από τα  πορνογραφικά πανό που εμφανίζονται συνήθως στον ιστότοπο.
Η ιδέα της συλλογής από υποσυνδεδεμένους πόρους υπολογιστών, πηγαίνει πίσω στις πρώτες μέρες του διαδικτύου.
Το 1999, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, δημιούργησε το Open Berkeley Infrastructure for Network Computing, ένα σύστημα λογισμικού που χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα χωρητικότητα σε προσωπικούς υπολογιστές για επιστημονικούς σκοπούς.
Το έργο ήταν πιο διάσημο για το SETI @ home, ένα screensaver που συνέβαλε στο κυνήγι για σημάδια εξωγήινης ζωής στα ραδιοσήματα.
Από τότε, βοήθησε την πρόβλεψη του κλίματος, την αναδίπλωση πρωτεϊνών, την ανακάλυψη φαρμάκων και πολλές άλλες εφαρμογές. Σήμερα, περισσότεροι από 300.000 χρήστες συμμετέχουν ενεργά, καθιστώντας το μεγαλύτερο υπολογιστικό δίκτυο στον κόσμο.
Τέτοιοι κατανεμημένοι υπολογιστές δεν είναι αναγκαστικά οικονομικά αποδοτικοί. Δεδομένης της σχετικής δαπάνης ενέργειας, οι συμμετέχοντες στο σύστημα Berkeley θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει περισσότερο, προσφέροντας μόνο χρήματα για υπηρεσίες cloud computing.
Στην περίπτωση της εξόρυξης βασισμένης σε προγράμματα περιήγησης, οι επισκέπτες αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες των ιστότοπων, με τους πόρους του υπολογιστή τους και την κατανάλωση ενέργειας, με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε κάθε συναλλαγή.
Θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν μία καλύτερη διαπραγμάτευση με την καταβολή μόνο λίγων λεπτών ανά σελίδας προβολή.
Η ιστορία του Διαδικτύου έχει δείξει, ωστόσο, ότι οι μικροπληρωμές δεν λειτουργούν πολύ καλά.
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα έξοδα που συνδέονται με κάθε συναλλαγή, δεν αντισταθμίζουν την πραγματική αξία.
Ως εκ τούτου, το πιο βιώσιμο είδος πληρωμής μέσω διαδικτύου, είναι αυτό που δεν μοιάζει με πληρωμή καθόλου.
Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές έδωσαν πρόθυμα την υπολογιστική τους δύναμη στο SETI @ home, επειδή αισθάνθηκαν ότι ήταν άνευ κόστους, παρόλο που κατανάλωναν 8 δολάρια ενέργειας κάθε μήνα.
Τα μοντέλα που βασίζονται σε διαφημίσεις επικρατούν επειδή οι χρήστες δεν τοποθετούν συνειδητά την αξία των χρημάτων με προσοχή όπως και τα δεδομένα τους.
Η εξόρυξη cryptocurrency στα πρόγραμματα περιήγησης, είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος πληρωμής για το περιεχόμενο και δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι χρήστες θα δουν με καλό μάτι τη διάθεση των πόρων.
Από την άλλη πλευρά, είναι δυνητικά λιγότερο επεμβατική από τη στοχοθετημένη διαφήμιση - την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πέρα για πέρα εωοχλητική - και εκμεταλλεύεται τους ανεπαρκώς χρησιμοποιημένους πόρους των επεξεργαστών.
Τελικά, η εξόρυξη θα μπορούσε να καταστήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο λίγο λιγότερο ζημιογόνο.
Το Bitcoin έχει καταστεί πολύ ανταγωνιστικό για τα ορυχεία που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης, επομένως συνήθως συμμετέχει ένα νόμισμα που ονομάζεται Monero.
Δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στρατηγική είναι νόμιμη - το 2013, μια ομάδα φοιτητών του MIT ανέπτυξε έναν ιστότοπο - εργαλείο εξόρυξης για το bitcoin, μόνο για να κατηγορηθεί για παράνομη πρόσβαση στους υπολογιστές από το Τμήμα Καταναλωτικών Υποθέσεων του New Jersey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης