Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε υψηλά 5 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2017 - Στο 3%

Βρετανία: Σε υψηλά 5 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2017 - Στο 3%
Τα στοιχεία της ONS επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (17/10) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εξακολουθώντας να ασκεί πιέσεις στους καταναλωτές της χώρας.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 3%, έναντι 2,9% τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012, ενώ παράλληλα τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης πληθωρισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο τομέας της στέγασης, αυξήθηκε στο 2,8%, επίπεδο στο οποίο επίσης είχει να βρεθεί από τον Μάρτιο του 2012, με τα προαναφερθέντα στοιχεία να είναι αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξηση των μισθών, στο 2,1% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με την ONS, η πτώση της στερλίνας έχει σημαντική επιρροή στα σχετικά στοιχεία, καθώς έχει αυξήσει τις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί για τα εισαγόμενα αγαθά, ενώ παράλληλα «υπήρξαν αναφορές επιχειρήσεων που έχουν λάβει μέτρα προστασίας από τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές των συναλλαγματικών ιστοτιμιών».
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, η ONS ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος, στο 3,1% γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ οι τιμές στον τομέα αναψυχής και πολιτισμού αυξήθηκαν στο 2,6%, συνιστώντας τη σημαντικότερη αύξηση από το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης