Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,25%, στις 390,44 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (17/10/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,25%, στις 390,44 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14%, στις 7.516,17 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,07% και έκλεισε στις 12.995,06 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,03% χαμηλότερα, στις 5.361,37 μονάδες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της βρετανικής Merlin Entertainments, η οποία σημείωσε «βουτιά» μεγαλύτερη του 15%, καθώς η εταιρεία, που διαχειρίζεται τουριστικές ατραξιόν όπως το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds, ανακοίνωσε μια επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της το καλοκαίρι, γεγονός που απέδωσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.



Η προσοχή των επενδυτών είναι επικεντρωμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από την Καταλονία, αλλά και το Brexit.
Στην Καταλονία αυξάνεται η ένταση, ενώ απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα έως το τελεσίγραφο της Μαδρίτης προκειμένου η καταλανική κυβέρνηση να διευκρινίσει αν έχει προχωρήσει ή όχι στην ανεξαρτησία της, απόφαση που θα κρίνει αν θα ενεργοποιηθεί και το περίφημο άρθρο 155.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε σήμερα άκυρο το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο συγκεκριμένος νόμος είχε κριθεί προσωρινά αντισυνταγματικός από τα μέλη του δικαστηρίου, με απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, αργή πρόοδο δείχνουν να σημειώνουν οι συνομιλίες για το Brexit, σύμφωνα και με τον ίδιο τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα (19-20/10).
Εν τω μεταξύ, αρνητικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα και η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξε ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,5% τον Σεπτέμβριο του 2017, απέχοντας ακόμη αρκετά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για περίπου 2%.
Παράλληλα, ελαφρώς κατώτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση που κατέγραψε ο δείκτης ZEW Οικονομικού Κλίματος στη Γερμανία, ανερχόμενος στις 17,6 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017, από 17 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μια μεγαλύτερη άνοδο, στις 20 μονάδες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης