Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κίνδυνο συμφωνία 36 δισ. δολαρίων για την εξαγορά αεροσκαφών από το Ιράν λόγω της στρατηγικής του Τrump

Σε κίνδυνο συμφωνία 36 δισ. δολαρίων για την εξαγορά αεροσκαφών από το Ιράν λόγω της στρατηγικής του Τrump
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την πυρηνική συμφωνία, η εξαγωγή οποιουδήποτε δυτικού αεροσκάφους στο Ιράν εξαρτάται από τις άδειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Η νέα προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τα πυρηνικά του Ιράν, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των τραπεζών και τις εσωτερικές πολιτικές αναταραχές και στις δύο χώρες, προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία ύψους 36 δισ. δολαρίων για την αγορά αεροσκαφών από την Boeing, την Airbus και την ATR.
Η απόφαση της IranAir να αγοράσει συνολικά 200 αεροσκάφη από τους δύο γίγαντες και τον γαλλο-ιταλό κατασκευαστή, ATR σηματοδότησε μία συμφωνία το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των συμμάχων, για την ανανέωση του εμπορίου με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στην πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.
Η IranAir αναφέρει ότι η συμφωνία της με την Boeing για το ποσό των 16,5 δισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη με μία αμερικανική εταιρεία από την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Τέτοια υψηλά νούμερα καθιστούν τις διαπραγματεύσεις έναν σημαντικό στόχο για τους επικριτές της συμφιλίωσης, τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Τεχεράνη και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο τις ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες χώρες, των οποίων η απροθυμία να παρέχουν χρηματοδότηση αποτελεί ήδη σημαντικό εμπόδιο.
Ο Τrump έπληξε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, επιλέγοντας να μην πιστοποιήσει ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία και προειδοποίησε ότι τελικά θα την τερματίσει.
Αυτό δημιουργεί άμεσες ανησυχίες για τη Boeing, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή 15 αεριωθούμενων 777-300ER αεριωθούμενων με διπλό κινητήρα, τα οποία αρχικά θα έπρεπε να παραδοθούν στο Ιράν από τον επόμενο Απρίλιο.
Η μοίρα αυτών των αεροσκαφών - μέρος μιας συνολικής παραγγελίας 80 αεριωθούμενων αεροπλάνων - θεωρείται ότι επηρεάζει τις θέσεις εργασίας, καθώς η Boeing προσπαθεί να βάλει ένα στοπ στην παρακμάζουσα παραγωγή ενός από τα πιο κερδοφόρα μοντέλα της.
Από την πλευρά του Ιράν επίσης προέκυψαν απροσδόκητα εμπόδια.
Σύμφωνα με οικονομικές πηγές, η Boeing έπρεπε ήδη να ακυρώσει τη συμφωνία επειδή δεν έχει ακόμη λάβει προκαταβολή.
Αλλά μια πλήρης κατάρρευση της συμφωνίας με την IranAir θα μπορούσε να ασκήσει νέα πίεση στην παραγωγή 777.
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που διακυβεύονται.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την πυρηνική συμφωνία, η εξαγωγή οποιουδήποτε δυτικού αεροσκάφους στο Ιράν εξαρτάται από τις άδειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η Airbus θα μπορούσε να βρει εμπόδια μεταξύ της Boeing και του Κογκρέσου, οι οποίοι επιθυμούν να επιλυθεί ολόκληρη η συμφωνία, κάτι που ενδέχεται να εμβαθύνει τις εντάσεις για το Ιράν με την Ευρώπη.
Το Ιράν έχει μέχρι στιγμής εισαγάγει εννέα αεροσκάφη: τρία από την Airbus και έξι από την ATR.
Η απώλεια της υπόλοιπης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιράν θα επηρεάσει τις παραγγελίες της Airbus.
Η Boeing δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει επίσημα τις παραγγελίες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης