Τελευταία Νέα
Διεθνή

Chicago Tribune: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Chicago Tribune: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή
O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χαιρέτισε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, καθώς καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της χώρας στον Λευκό Οίκο, μια συνάντηση που έδωσε στους δυο ηγέτες την ευκαιρία να ξεπεράσουν τη σκληρή ρητορική από το παρελθόν.
Ο Trump, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι η Ελλάδα "έχει περάσει πολλά" κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου οικονομικών δυσκολιών, αλλά δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στη χώρα μακροπρόθεσμα.
"Κάνουν μια καταπληκτική δουλειά για να επιστρέψουν", είπε ο Trump.
"Θα επιστρέψουν, δουλεύουμε μαζί τους σε πολλά διαφορετικά πράγματα".
Η Ελλάδα έχει βασιστεί στα διεθνή προγράμματα διάσωσης από το 2010, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης.
Σε αντάλλαγμα, η χώρα επέβαλε οδυνηρές περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν, ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών διάσωσης, με σκοπό την «καθαρή έξοδο» από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσίπρας τόνισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών και ανέμενε μια "πολύ εποικοδομητική συζήτηση" με τον Trump.
Είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις "αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας" και αργότερα περιέγραψαν τις συνομιλίες ως "ευκαιρία για την ενίσχυση της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης".
Είπε ο Trump:
"Θα μιλήσουμε για πρόσθετους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα, θα μας βοηθήσει και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα".
Για τον Τσίπρα, η συνάντηση του έδωσε την ευκαιρία να απολογηθεί για τη δήλωσή του για τον Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όταν ο αριστερής ηγέτης προειδοποίησε ότι ο αντιπροσώπευε ένα «κακό» σύνολο ιδεών.
Ο Τσίπρας δεν εκφραζόταν πάντα θετικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στην Αθήνα το 2016, είπε:
"Πείτε μου ποιος από σας θα πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι στις ΗΠΑ σήμερα, ο πρωταγωνιστής εξ ονόματος των Ρεπουμπλικανών για το διορισμό του υποψήφιου προέδρου θα είναι ο κ. Trump;" είπε ο αριστερός ηγέτης.
"Και βέβαια τι σημαίνει αυτή η υποψηφιότητα, οι ιδέες που αντιπροσωπεύει, η έκκληση που κάνει και η απειλή να γίνει καν πρόεδρος - ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό", δήλωνε ο Τσίπρας εκείνη την εποχή.
Η Ελλάδα εξέρχεται από μια οκταετή οικονομική κρίση, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας την επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος. Με τα μεγάλα έργα ιδιωτικοποίησης που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων που προγραμματίζονται κατά το επόμενο έτος, η Ελλάδα επιθυμεί να προσελκύσει επενδυτές από τις ΗΠΑ.
Ο Trump σε tweet το φθινόπωρο του 2012, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, προσθέτοντας, ότι «χάνουν χρόνο».
Η κυβέρνηση Obama ήταν πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας, όταν οι σκληροπυρηνικοί από τους ευρωπαίους δανειστές διάσωσης ,επέμεναν σε αυστηρά μέτρα λιτότητας και υποστήριξαν πιθανή ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.
Η Ουάσιγκτον συμφώνησε με την άποψη του ΔΝΤ, ότι η Αθήνα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης.
Ο Τσίπρας επιζητούσε συνέχεια αυτής της στήριξης και ήταν προσεκτικός από την εκλογή του 2016 στις ΗΠΑ, για να αποφύγει την κριτική του Trump στις δημόσιες παρατηρήσεις του.
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, ανησυχώντας για την επίδραση της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες της περιοχής.
Η Ελλάδα επιθυμεί επίσης να συνεχίσει να υποστηρίζει τα σχέδιά της να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου έργου αγωγού φυσικού αερίου που θα ενταχθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης