Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία αντιμέτωπη με την σοβαρότερη απειλή Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ιστορία της

Η Βρετανία αντιμέτωπη με την σοβαρότερη απειλή Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ιστορία της
Οι βρετανικές αρχές έχουν ματαιώσει 20 σκευωρίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επτά ισλαμιστικές επιθέσεις να έχουν αποτραπεί
Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρότερη απειλή στην ιστορία της από Ισλαμιστές μαχητές, που επιδιώκουν να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις, συχνά αυθόρμητες, που σχεδιάζονται λίγες ημέρες πριν να τις εκτελέσουν, δήλωσε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5, Andrew Parker.
Έπειτα από τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017 που σκότωσαν 36 ανθρώπους στην Βρετανία (στο φονικότερο κύμα επιθέσεων έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005), ο Parker επισήμανε ότι η απειλή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ο ίδιος συναντήσει ποτέ στα 34 χρόνια καριέρας του σε υπηρεσίες αντικατασκοπείας.
«Η απειλή είναι πιο πολυδιάσταση από όσο έχω συναντήσει ποτέ: σκευωρίες που καταστρώνονται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες που κατευθύνονται από το εξωτερικό, σχέδια επιθέσεων στο διαδίκτυο, σύνθετες δολοπλοκίες και μαχαιρώματα, μακροχρόνιοι σχεδιασμοί, αλλά και παρορμητικές επιθέσεις», σημείωσε ο Parker.
«Οι επιθέσεις συχνά μπορεί να επιταχυνθούν, από το σχεδιασμό τους έως την εκτέλεσή τους σε μόλις λίγες μέρες», τόνισε ο επικεφαλής της MI5 σε μια από τις σπάνιες ομιλίες που παραχώρησε στο κεντρικό Λονδίνο.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί μια μεγάλη εισροή μαχητών που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.
Οι βρετανικές αρχές έχουν ματαιώσει 20 σκευωρίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επτά ισλαμιστικές επιθέσεις να έχουν αποτραπεί, τόνισε ο Parker, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 500 επιχειρήσεις, που εμπλέκουν 3.000 άτομα που εμπλέκονται σε μαχητική δραστηριότητα.
Έπειτα από την επίθεση βομβιστή καμικάζι στη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Ariana Grande στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε μια αναθεώρηση του τρόπου που χειρίστηκε τις πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης Salman Abenti, ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης