Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη αλλά και υψηλά 3 εβδομάδων για το πετρέλαιο - Στα 51,88 δολ. ανά βαρέλι

Οριακά κέρδη αλλά και υψηλά 3 εβδομάδων για το πετρέλαιο - Στα 51,88 δολ. ανά βαρέλι
Στήριξη στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην εκτίμηση της IEA ότι η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στο 2018
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (17/10/2017) το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην πρόβλεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στο 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, Fatih Birol, αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, τονίζοντας παράλληλα ότι εφόσον το καρτέλ πετρελαίου συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Birol στο περιθώριο ενός φόρουμ στη Σεούλ, «η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ βρίσκεται στο 86%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το παρελθόν».
Ερωτηθείς για τις συγκρούσεις στο Ιράν, καθώς και την απόφαση των ΗΠΑ να υποβαθμίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμήσει κανείς τον αντίκτυπο αυτών των γεωπολιτικών κινδύνων στις αγορές πετρελαίου.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με οριακά κέρδη 0,01 δολ., στα 51,88 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου 2017 - έχοντας ανέλθει ενδοσυνεδριακά στα 52,25 δολ.
Την ίδια ώρα, το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,1% ή 6 σεντς, στα 57,88 δολ. ανά βαρέλι - επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προσφέρει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προειδοποίησε χθες ότι το τέλος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια «πραγματική πιθανότητα».
«Έχω κουραστεί να μας εκμεταλλεύονται ως έθνος», δήλωσε ο Trump.
Ωστόσο, τα κέρδη του πετρελαίου παρέμειναν σήμερα περιορισμένα, στον απόηχο μιας χθεσινής έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), που έδειξε ότι η παραγωγή αργού από επτά μεγάλα πετρελαϊκά πεδία των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 81.000 βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο του 2017, σε 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, με μια ενδεχόμενη αύξηση να αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον «μαύρο χρυσό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης