Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα IGΜ Forum: Δεν ήταν αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

tags :
Έρευνα IGΜ Forum: Δεν ήταν αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Και στις δύο άκρες του Ατλαντικού Ωκεανού, οι απόψεις δε φαίνεται να διαφέρουν
Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών δε συνέβαλε στην άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με όσα απάντησαν οι πανελίστες-οικονομολόγοι του IGM Forum, στο Σικάγο.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο ξεχωρίζει επιλογές Ευρωπαϊων και Αμερικανών αναλυτών, η κρίση ήταν αποτέλεσμα της μη αποτελεσματικής εποπτείας στον τραπεζικό κλάδο, του υποτιμημένου ρίσκου, -φυσικά- των «τοξικών» στεγαστικών δανείων, του ήδη υπάρχοντος χρέους των νοικοκυριών και των οίκων αξιολόγησης.
Βέβαια, και στις δύο άκρες του Ατλαντικού Ωκεανού, οι απόψεις δε φαίνεται να διαφέρουν.
Να σημειωθεί ότι με μηδέν (0) βαθμολογήθηκαν από τους ακροατές οι παράγοντες που δε συνέβαλαν στην κρίση, ενώ με πέντε (5) όσοι είχαν καταλυτικό ρόλο.
Αναλυτικότερα:





Η κρίση του 2008, η οποία ήρθε περίπου 78 χρόνια μετά το «Κραχ» του '29 και οδήγησε σε κατάρρευση της Lehman Brother's, προέκυψε μετά το ξέσπασμα των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης και την αλόγιστη χρήση δομημένων επενδυτικών προϊόντων που εξαρτώνταν άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τα οποία παράγονταν.
Η προσπάθεια απομάκρυνσης του πιστωτικού και επιτοκιακού κινδύνου από τις τράπεζες, η μετατροπή στάσιμων κεφαλαίων σε εμπορεύσιμους τίτλους και η μετακίνηση των σύνθετων επενδυτικών τίτλων στις καταστάσεις ειδικών οντοτήτων, προκάλεσαν ένα «ντόμινο» αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό και κτηματομεσιτικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης