Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Trump - Θερμό κλίμα και αμοιβαία οφέλη

Ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Trump - Θερμό κλίμα και αμοιβαία οφέλη
Θερμό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - Trump σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο
Στη συνάντηση του Donald Trump με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, τα οποία σκιαγραφούν το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών.

CNBC

Η ροή των αμερικανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί αναφέρει το CNBC καθώς η κυβέρνηση Trump προσπαθεί να υποστηρίξει την οικονομική και αμυντική συνεργασία της με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη (17/10), ο Πρόεδρος Donald Trump είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσει αυτά τα θέματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
"Τα ενδεχόμενα αποθέματα πετρελαίου της Ελλάδας υπολογίζονται σε 950 εκατομμύρια βαρέλια", δήλωσε ο Κωστής Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE).
"Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 50 εκατομμύρια αποδεδειγμένα αποθέματα".
Μεγάλες ενεργειακές εταιρίες ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη και την περιοχή των Γρεβενών στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στη διαδρομή του αγωγού Trans Adriatic.
Τον Ιούνιο του 2017, η Ελλάδα ενέκρινε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από κοινοπραξία Total, ExxonMobil και των ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη.
Ταυτόχρονα, "η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έχει σχέδια να αυξήσει τις εισαγωγές ΥΦΑ το επόμενο έτος», λέει ο κ. Σταμπόλης.
"Επέκτεινε τις λιμενικές εγκαταστάσεις κοντά στον Πειραιά και σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό αποθήκευσης για (LNG) στην Αλεξανδρούπολη".
Ένα άλλο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο κόλπο της Σούδας, η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των αεροσκαφών F-16.
Η βάση της Σούδας διαδραματίζει καίριο στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Trump για την καταπολέμηση του ISIS και της τρομοκρατίας και για την προστασία των ενεργειακών οδών στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, πηγές ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρχουν σχέδια για την οικοδόμηση μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη.
Με το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας να γίνεται πιο ασταθές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Προέδρου Erdogan και τη Γερμανίας η οποία βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο στρατηγικό στρατιωτικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η συνάντηση έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο.
Οι εντάσεις αυξάνονται σε πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι δεσμοί της Άγκυρας με τη Ρωσία καθώς απομακρύνεται από τη συμμαχία ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανέστειλαν τις υπηρεσίες θεώρησης βίζας μετά τη σύλληψη ενός υπάλληλου του προξενείου των ΗΠΑ.

Δημιουργία επενδυτικών δεσμών

Αναμένεται ότι οι Trump και o A. Τσίπρας θα εξετάσουν τρόπους για να ανοίξουν τις ροές κεφαλαίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.
Παρά την υποχώρηση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% φέτος και κατά 2,6% το 2018, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάστηκε για να εξασφαλίσει μια πιο ευέλικτη στάση από το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση και ότι η Ελλάδα παραμένει σε καλό δρόμο.
Ο στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει η χώρα πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να αφήσει πίσω τη βοήθεια από τους πιστωτές της.
Τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων μετά από διακοπή τριών ετών, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα με μέση απόδοση 4,66%.
Η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει στην αγορά ομολόγων και πάλι τους επόμενους 12 μήνες.
Ήδη έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την κοινοπραξία Calamos and Exin Partners, ήταν ψήφος της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.
Η Calamos Investments είναι μια επιχείρηση επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισ. δολαρίων.
Η Exin είναι ολλανδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ασφαλίσεων και των αντασφαλίσεων.
Ο Kyle Bass, ιδρυτής της Hayman Capital Management, είναι επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Πιστεύει ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες είνια αρκετά υποτιμημένοι και διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της λογιστικής τους αξίας - και θα σημειώσουν ράλι το 2018 εάν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής κατάστασης.

Guardian

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό της χθεσινής (17/10/2017) συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, στον Λευκό Οίκο, άπαντες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη το… παρελθόν.
Έτσι ο Τσίπρας «ξέχασε» όταν δήλωνε το 2016 (πριν τις αμερικανικές εκλογές) για τον Trump: «ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό» και ο Trump ξέχασε όταν τον Οκτώβριο του 2012 σχολίαζε στο twitter «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στο νόμισμα της.
Απλά χάνουν τον χρόνο τους».
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Ο Trump ανακοινώνει την πώληση F16 αξίας 2,4 δισ. δολ. στη χρεωμένη Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται λοιπόν «ο πρόεδρος Donald Trump επιβεβαίωσε στον Λευκό Οίκο τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, μια συνάντηση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό της χώρας να αφήσει στην άκρη τις παλιότερες δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με τον Trump κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016.
Ο Trump, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι η Ελλάδα ''έχει περάσει πολλά'' κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου οικονομικών δυσκολιών, αλλά δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές καθώς η χώρα εκτελεί το σχέδιο ανακούφισης χρέους».
Παράλληλα, ο Guardian αναφέρεται και στην ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, σχετικά δήλωση του για τον Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, «όταν ο Αριστερός ηγέτης προειδοποίησε ότι ο Trump αντιπροσωπεύει ένα κακό κράμα ιδεών».
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους οικονομικούς δεσμούς, την ενέργεια και την άμυνα.
Ο Τσίπρας είπε ότι η χώρα του έχει κάνει οικονομικά βήματα και «αφήνει πίσω του το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση».
«Η συνάντηση επέτρεψε και στους δύο ηγέτες να αφήσουν στην άκρη το παρελθόν.
Ο Trump τουίταρε το 2012 ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα προσθέτοντας: "Απλά χάνουν τον χρόνο τους".
Αλλά αυτή τη φορά χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για ανάκαμψη: "Κάνουν καταπληκτική δουλειά για την ανάκαμψη"».

ABC News

«Ο Donald Trump συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί "κακού" στο παρελθόν», αναφέρει δημοσίευμα στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε αναφερθεί το 2016 στον Trump χρησιμοποιώντας την έκφραση «το κακό», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο Trump εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Trump αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Trump και «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτει το ABC News στο δημοσίευμα, το οποίο εν μέρει βασίζεται στις ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.
Ο Έλληνας ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση.
Ο πρόεδρος συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση», είπε.
Ο Trump ανέφερε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες ήταν νευρικοί πριν τον συναντήσουν.
Ωστόσο «έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», ανέφερε.
Σημείωσε πως η Ελλάδα «πέρασε πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου οικονομικών δυσχερειών αλλά δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκουν στο πλευρό της χώρας καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα στήριξης.
«Ο αμερικανικός λαός στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που έπληξε πρόσφατα τη χώρα του», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Μια ισχυρή Ελλάδα που ευημερεί προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συνέχισε.
Ο Donald Trump πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη δυνητική συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μια συμφωνία που μπορεί να φθάσει σε αξία τα 2,4 δισεκ. δολάρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του NATO.
Δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO και προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, καθώς και ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τη σεβόμαστε ως περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει στραμμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Chicago Tribune

O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χαιρέτισε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, καθώς καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της χώρας στον Λευκό Οίκο, μια συνάντηση που έδωσε στους δυο ηγέτες την ευκαιρία να ξεπεράσουν τη σκληρή ρητορική από το παρελθόν.
Ο Trump, που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι η Ελλάδα "έχει περάσει πολλά" κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιόδου οικονομικών δυσκολιών, αλλά δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στη χώρα μακροπρόθεσμα.
"Κάνουν μια καταπληκτική δουλειά για να επιστρέψουν", είπε ο Trump.
"Θα επιστρέψουν, δουλεύουμε μαζί τους σε πολλά διαφορετικά πράγματα".
Η Ελλάδα έχει βασιστεί στα διεθνή προγράμματα διάσωσης από το 2010, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης.
Σε αντάλλαγμα, η χώρα επέβαλε οδυνηρές περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν, ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών διάσωσης, με σκοπό την «καθαρή έξοδο» από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσίπρας τόνισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών και ανέμενε μια "πολύ εποικοδομητική συζήτηση" με τον Trump.
Είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις "αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας" και αργότερα περιέγραψαν τις συνομιλίες ως "ευκαιρία για την ενίσχυση της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης".
Είπε ο Trump:
"Θα μιλήσουμε για πρόσθετους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα, θα μας βοηθήσει και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα".
Για τον Τσίπρα, η συνάντηση του έδωσε την ευκαιρία να απολογηθεί για τη δήλωσή του για τον Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όταν ο αριστερής ηγέτης προειδοποίησε ότι ο αντιπροσώπευε ένα «κακό» σύνολο ιδεών.

Ο γερμανικός Τύπος

 «Trump και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα.
 Κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτος επαίνους.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών.
Οι δύο ηγέτες δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά προφανώς προσδοκούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση» αναφέρει δημοσίευμα της DW, το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις Trump για την «εξαιρετική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, αλλά και για το ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις, οι οποίες «προσφέρουν ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Το δημοσίευμα της DW αναφέρεται εκτενώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει στην Ουάσιγκτον μεγάλες ελπίδες για την ελάφρυνση χρέους.
«Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τσίπρας ηχούσε εντελώς διαφορετικά.
Τότε είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ (...).
Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε».
Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και με την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν ανέκαθεν την Ελλάδα ως έναν σημαντικό εταίρο σε μια ταραγμένη περιοχή.
Το ίδιο θετικό κλίμα μεταδίδει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπογραμμίζει ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον.
«Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Donald Trump πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
«Ο αμερικανός πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, είπε ο Trump την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
Είπε στον Τσίπρα ότι θα στηρίξει ένα υπεύθυνο σχέδιο για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η FAZ και επισημαίνει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προκάτοχός του, Obama, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή χαμηλότερων επιτοκίων.
Από την πλευρά του το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF αναφέρει «Τσίπρας και Trump βρίσκονται σε πορεία τρυφερότητας».
«Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα επαίνους.
Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, είπε ο Trump.
Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του - τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».
Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας».
«Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα πρωθυπουργό επαίνους.
Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, ανέφερε ο Trump.
Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του - τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».

Washington Post: Ο Trump επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα

H  Washington Post σε δημοσίευμά της για τη συνάντηση Trump - Τσίπρα αναφέρει ότι τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος D. Trump στο Λευκό Οίκο χθες (17/10). Συναντώντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο Trump δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «περάσει πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της οικονομικής κρίσης, αλλά υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της, καθώς η χώρα εφαρμόζει πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους της.
«Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό λαό, καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, που έπληξε πρόσφατα το έθνος τους», δήλωσε ο D. Trump μαζί τον Αλ. Τσίπρα στο Rose Garden.
Και πρόσθεσε: «Μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστια ευκαιρία για το αμερικανικό εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», έγραψε η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

New York Times: ο Πρόεδρος Trump χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Trump χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας κατά τη συνάντηση στον Λ. Οίκο.
Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα και προστίθεται: Ο Trump δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα σχετικά με την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο.
Από την πλευρά του, ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει σημειώσει οικονομική πρόοδο «αφήνοντας πίσω το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση».
Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «σημαντικότερες από ποτέ», επισημαίνει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.

Στους επαίνους Trump προς τον Τσίπρα για τις προόδους της Ελλάδας αναφέρονται τα Αυστριακά ΜΜΕ

Ευρεία αναφορά στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάνει μερίδα των αυστριακών εφημερίδων στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, προβάλλοντας ιδιαίτερα τους επαίνους του D. Trump απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τις επιβεβαιώσεις από μέρους του αρχηγού του Λευκού Οίκου για την πρόοδο και τις επιτυχίες που καταγράφει η Ελλάδα.
«Ο Trump επαινεί τον Τσίπρα-Καταπληκτική δουλειά» έχει ως τίτλο το σχετικό δημοσίευμα στην μεγάλης κυκλοφορίας Oesterreich, στο οποίο υπογραμμίζεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, πιστοποίησε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει κάνει πολύ καλές προόδους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα κάνει καταπληκτική δουλειά».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστοποίησε την περασμένη Παρασκευή, κατά την κοινή ετήσια σύνοδο του με την Παγκόσμια Τράπεζα, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ή ακόμη και έχει υπερβεί τους αναπτυξιακούς της στόχους, κάτι που επιβεβαίωσε με τους επαίνους της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, κατά τη συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας.
Παρατίθεται επίσης η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ: «Έδωσα συγχαρητήρια στον ίδιο (Αλέξη Τσίπρα) και στον ελληνικό λαό για τις εντυπωσιακές προόδους τις οποίες έκανε η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων οδηγιών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος».
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Vorallberger Nachrichten, στο οποίο γίνονται επιπλέον αναφορές στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, μετά την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 και 2009, αλλά και στις διαβεβαιώσεις του D. Trump κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον πλευρό της Ελλάδας, όπως ακόμα και στους επαίνους του προς την Αθήνα, που πέτυχε τον «αποκαλούμενο δύο τοις εκατό στόχο του ΝΑΤΟ» δηλαδή το 2 % του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στην συζήτηση που έγινε στο περιθώριο της συνάντησης Trump-Τσίπρα, για την ελληνοαμερικανική συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θεωρούν από πάντα την Ελλάδα έναν σημαντικό εταίρο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου, ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Τουρκία και ως εκ τούτου διατηρούν μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην Κρήτη.
Δημοσίευμα για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει η εφημερίδα Tiroler Tages Zeitung, στο οποίο παρατίθενται οι δηλώσεις της C. Lagarde, με τους επαίνους της τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς τον ελληνικό λαό.

Le Figaro: Ο Trump επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αναδιάρθρωση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους

Από τα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης ξεχωρίζει η ανάλυση του Figaro: Ακόμα και μετά από επτά χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που στοίχισαν στη χώρα το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και την έκρηξη της ανεργίας, η ελληνική οικονομία μοιάζει να βλέπει το τέλος του τούνελ με την προσδοκώμενη ανάπτυξη για το 2017 να υπολογίζεται περίπου στο 2%, ενισχυμένη από την επιπέδου ρεκόρ τουριστική προσέλευση αυτό το καλοκαίρι.
Επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ένα σχέδιο «υπεύθυνης» αναδιάρθρωσης του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους, ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump επέμεινε ότι μία Ελλάδα «ισχυρή και ευρισκόμενη σε ανάπτυξη» αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό δυναμικό για τις αμερικανικές επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων για να βοηθηθεί η χώρα του να βγει από «αυτή τη φρικτή κρίση».

Ansa: Trump προς Τσίπρα: Θα ανακάμψετε - Είμαστε στενοί φίλοι και σύμμαχοι

Σε δημοσίευμά του το ιταλικό πρακτορείο Ansa, με τίτλο, «Trump προς Τσίπρα: θα ανακάμψετε», στο τηλεγράφημα αναφέρεται: «Η Ελλάδα κάνει σπουδαία δουλειά για να ανακάμψει. Θα ανακάμψουν, δήλωσε ο D. Trump, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.
Ο τελευταίος υπογράμμισε τις «κοινές αξίες» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του.
«Είμαστε στενοί φίλοι και σύμμαχοι», δήλωσε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, επεξηγώντας ότι στη συνάντηση θα διερευνηθεί η αμοιβαία συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της προμήθειας F-16.

 De Morgen: Ο Trump επαναβεβαιώνει την αμερικανική επιθυμία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο Trump επαναβεβαιώνει την αμερικανική επιθυμία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» η βελγική εφημερίδα De Morgen αναφέρεται στις χθεσινές (17/10) δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν θετικά» μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αναφορά γίνεται και στις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι ΗΠΑ προς την ελληνική οικονομία, τους επαίνους προς την ελληνική κυβέρνηση για την «φανταστική δουλειά» που έχει κάνει και την έκκλησή του προς υποψήφιους επενδυτές να στραφούν προς την Ελλάδα η οποία παρουσιάζει «τεράστιες ευκαιρίες».
Σημειώνεται επίσης ότι στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «πιθανή συμφωνία» με την Ελλάδα για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών συνολικού κόστους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ με τη σειρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα του να βγει «από την φοβερή αυτή κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης