Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδυτικός οδηγός για τις εκλογές στην Τσεχία (20-21/10) - Όλα δείχνουν νίκη του δισεκατομμυριούχου Babis

Επενδυτικός οδηγός για τις εκλογές στην Τσεχία (20-21/10) - Όλα δείχνουν νίκη του δισεκατομμυριούχου Babis
Προς την πρωθυπουργία της Τσεχίας οδεύει ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής Andrej Babis
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο δισεκατομμυριούχος Andrej Babis θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Τσεχία (20-21/10/2017), οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν ποιες μετοχές της χώρας θα ευνοηθούν ή όχι.
Η παρουσία του Babis από το κόμμα ΑΝΟ στην επόμενη κυβέρνηση (σύμφωνα με έρευνες θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτόν) ενδέχεται να είναι θετική είδηση για τις τράπεζες και τις περισσότερες άλλες εταιρίες διότι ο ίδιος είναι κατά της υψηλής εταιρικής φορολογίας που επιδιώκουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Ένας αξιοσημείωτος χαμένος θα είναι η εταιρεία ηλεκτρισμού CEZ AS, οι μετοχές της οποίας έχουν υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών της από τη στιγμή που ο Babis πρότεινε την επέκταση της χωρητικότητας της χώρας σε πυρηνική ενέργεια χωρίς τη βοήθεια ξένων επενδυτών.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το ΑΝΟ θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης που πιθανότατα θα αποτελείται από δύο μικρότερα κόμματα» επισημαίνουν οι αναλυτές της Woods και προσθέτουν «μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση, μαζί με σκηνικό ισχυρής ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι ευνοϊκά για τις μετοχές και ενδέχεται να συμβάλει στη σύσφιξη των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων».
Το Bloomberg παρουσιάζει το πως θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα της Τσεχίας:

CEZ AS

Το πολιτικό ρίσκο έχει εμποδίσει την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού να αποκομίσει αξία λόγω των αυξανόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα όπως οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της, σύμφωνα με τον Tomas Sykora, αναλυτή της Patria Finance AS στην Πράγα, που συμβουλεύει τους επενδυτές να πουλήσουν την CEZ.

Τράπεζες

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka έχει επιτεθεί επανειλημμένα στις τσέχικες τράπεζες, που είναι από τις πιο κερδοφόρες και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ότι αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στους ξένους ιδιοκτήτες τους.
Οι μετοχές της Komercni Banka AS και της Moneta Money Bank AS υποχώρησαν στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ο Sobotka πρότεινε προοδευτικό φόρο στα τραπεζικά assets μέχρι 0,3%.
Ενώ οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εισέλθουν και πάλι στην κυβέρνηση, είναι απίθανο να έχουν αρκετό δύναμη για να περάσουν τις θέσεις τους για τις τράπεζες.

O2 Czech Republic AS

Τόσο ο Sobotka όσο και ο Babis έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες για τις χρεώσεις τους στην κινητή.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε φέτος νομοθεσία που αποσκοπεί στην τόνωση του ανταγωνισμού στον κλάδο, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και στην παροχή της δυνατότητας στις ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν υψηλότερα πρόστιμα στους φορείς εκμετάλλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης