Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Τα υψηλά επιτόκια δεν οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις - «Παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει η πολιτική της ΕΚΤ

tags :
Draghi: Τα υψηλά επιτόκια δεν οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις - «Παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει η πολιτική της ΕΚΤ
Οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία Draghi, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου
Τα υψηλά επιτόκια δεν οδηγούν σε τόνωση των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας για τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα υψηλά επιτόκια θα οδηγήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Draghi.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η υποστηρικτική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ.
«Καταρχάς, η κρίση μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα ένα βασικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ: είναι οι οικονομίες πιο ευέλικτες και πιο ανθεκτικές απέναντι στα οικονομικά σοκ;
Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία της κρίσης έδειξε ότι η απάντηση είναι "ναι".
Αυτό που είδαμε είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και τα υγιή θεσμικά όργανα οδηγούν σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ακόμη και όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα κοινό σοκ», υπογράμμισε ο Draghi.
Σύμφωνα με τον Draghi, είναι γεγονός ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες ήταν πιο ευέλικτες κατά την έναρξη της, εν συνεχεία παρουσίασαν ισχυρότερη ανάκαμψη.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέκαμψε ταχύτερα και η ανεργία μειώθηκε περισσότερο.
Αναλύοντας τα τελευταία 15 με 20 χρόνια - έτσι κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου - οι χώρες της ευρωζώνης με υγιείς οικονομικές δομές στην αρχή έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εστιάζοντας στην αγορά εργασίας, ο Draghi τόνισε ότι ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας - με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ιταλία.
Οι διαρθρωτικές πολιτικές αποτελούν βασικό παράγοντα που εξηγεί αυτές τις θετικές εξελίξεις.
Αλλά βέβαια και οι υποστηρικτικές οικονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές ήταν ζωτικής σημασίας, σημείωσε ο Draghi.
Εν κατακλείδι, ο Draghi τονίζει πως η κρίση επιβεβαίωσε ότι οι πιο ευέλικτες οικονομίες είναι πιο ανθεκτικές, ειδικά για χώρες που αποτελούν μέρος μιας νομισματικής ένωσης.
«Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα διδάγματα σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη τους και να ελαχιστοποιηθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος τους.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ισότητα και την αποτελεσματικότητα.
Με τη διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής, έχουμε τώρα μια ευκαιρία να λάβουμε μέτρα υποστήριξης.
 Ελπίζω ότι οι ιδέες σε αυτό το συνέδριο θα μπορέσουν να προωθήσουν αυτό το πρόγραμμα», σημειώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Draghi, νέα έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στη ζώνη του ευρώ μειώνουν τη διασπορά της ανεργίας και του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες μέλη μετά από ένα κοινό σοκ, καθιστώντας την ενιαία νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική για όλους.
Είναι όμως σαφές ότι, για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να υπάρξει κάποιος ευρύς συντονισμός μεταξύ των χωρών.
Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας μπορούν να δώσουν έμφαση στην αύξηση της μισθολογικής προσαρμογής ή στην προσαρμογή στην απασχόληση και οι χώρες θα συγκλίνουν μόνο στην ανταπόκρισή τους σε σοκ αν έχουν ένα παρόμοιο μίγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης