Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Η Ευρωζώνη δεν έχει ανάγκη από έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό

tags :
Regling (ESM): Η Ευρωζώνη δεν έχει ανάγκη από έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό
Δηλώσεις του επικεφαλής του ESM σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο
Την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία πλήρη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης ούτε ξεχωριστού προϋπολογισμού γι’ αυτήν εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.
Όπως τόνισε ο κ. Regling η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ισχυρή, έχει κάνει πολλά βήματα εμπρός, με δεδομένη και την κρίση που βίωσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν «ορισμένες εργασίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».
Μεταξύ των ανολοκλήρωτων εργασιών είναι και η εφαρμογή ενός κοινού κώδικα ασφάλισης καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme), κάτι, όμως, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εφόσον οι τράπεζες ορισμένων χωρών λύσουν μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
«Οι υγιείς τράπεζες μίας χώρας δεν μπορεί να πληρώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν οι τράπεζες κάποιας άλλης χώρας», τόνισε ο κ. Regling.
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη εναρμονισμού της νομοθεσίας των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, φορολογικά θέματα αλλά και θέματα που σχετίζονται με πτωχεύσεις.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, καθώς η ζώνη του ευρώ απέδειξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και εάν αυτά σε κάποιες χώρες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «ιδιαίτερα και δύσκολα».
Όσο για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM είναι πλέον ιδιαίτερα ισχυρή, γεγονός που προσφέρει στους ηγέτες της τη δυνατότητα να εφαρμόσουν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης