Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοκτονία από τις πολλές ώρες εργασίας, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της Ιαπωνίας

tags :
Αυτοκτονία από τις πολλές ώρες εργασίας, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της Ιαπωνίας
Ακόμη και τώρα, το «Karoshi» συνεχίζει να ταλανίζει την ασιατική υπερδύναμη...
Σαράντα περίπου χρόνια αφότου δημιουργήθηκε η χαρακτηριστική λέξη «Karoshi», η Ιαπωνία δεν έχει βρει ακόμη το «αντίδοτο» για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά της προβλήματα, την αυτοκτονία των πολιτών που δεν αντέχουν τις υπεροβολικά πολλές ώρες εργασίας.
Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο τότε πρωθυπουργός κ. Shigeru Yoshida, προχώρησε στην ανοικοδόμηση της ιαπωνικής οικονομία, αναθέτοντας σε μεγάλες εταιρείες να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους ασφάλεια ζωής και λοιπά.
Ως αποτέλεσμα, πλέον η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πλέον η τρίτη στον κόσμο, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του κ. Yoshida πριν από 65 χρόνια.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, οι Ιάπωνες εργαζόμενοι άρχισαν να αυτοκτονούν και να υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακή ανεπάρκεια, από τα τεράστια βάρη του στρες και της στέρησης ύπνου.
Ακόμη και τώρα, το «Karoshi» συνεχίζει να ταλανίζει την ασιατική υπερδύναμη.
Σχετική έρευνα του 2016, διαπίστωνε ότι πάνω από το 20% των Ιαπώνων εργάζονταν τουλάχιστον 80 ώρες υπερωριών το μήνα!
Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν λαμβάνουν διακοπές.
Στις Η.Π.Α., για παράδειγμα, το 16,4% των ανθρώπων εργάζεται συνολικά κατά μέσο όρο 49 ώρες ή περισσότερο κάθε εβδομάδα.
Η Ιαπωνία προσπαθεί να περιορίσει το «Karoshi» μέσω πολιτικών που δίνουν στους πολίτες περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Ενδεικτικά, πέρυσι, η κυβέρνηση του Shinzo Abe ανακοίνωσε το «σχέδιο της Παρασκευής», οπότε και οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να φύγουν στις 3 μ.μ. την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα.
Ωστόσο, οι ιαπωνικές εταιρείες οργανώνουν τα μηνιαία οικονομικά τους στο τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα το μέτρο να μην τηρείται.
Άλλες εταιρείες προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν το «Karoshi» για αυτούς που εργάζονται από νωρίς, αποτρέποντάς τους από το να μένουν πολύ αργά στη δουλειά, ενώ ορισμένες έδωσαν περισσότερες μέρες διακοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης