Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισαγωγές τροφίμων στην Ευρώπη

Ο Macron βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισαγωγές τροφίμων στην Ευρώπη
Ο Macron, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά θέλει να προχωρήσει προσεκτικά
Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατάφερε να προωθήσει το εμπόριο στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, ζητώντας την προσοχή στις εμπορικές συμφωνίες που θα προκαλούσαν ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές στα τρόφιμα και στα γεωργικά προϊόντα.
Η Γαλλία έχει ηγηθεί μιας ομάδας 11 χωρών που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις εμπορικές συμφωνίες εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ, να μην βιάζεται να κλείσει συμφωνία με το μπλοκ της Mercosur, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.
Ο Macron δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία δεν βιαζόταν για μια συμφωνία με τη Mercosur μέχρι το τέλος του έτους, στόχος που έθεσε η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η εντολή χρονολογείται από το 1999.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βραζιλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θα προτείνει την αλλαγή αυτής της εντολής για να συμπεριλάβει την παροχή της ασφάλειας των τροφίμων.
Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η εντολή δεν ήταν προς συζήτηση - τουλάχιστον προς το παρόν.
Το εμπόριο θα έχει ελάχιστο χώρο, ανάμεσα στις συζητήσεις των ηγετών για την εξωτερική πολιτική και το Brexit, σε μια ατζέντα που περιγράφεται από έναν διπλωμάτη της ΕΕ ως "πολύ πλήρης".
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι ο Macron ανησυχεί ότι η Επιτροπή "τρέχει πάρα πολύ γρήγορα" προς μια συμφωνία με τη Mercosur, καθώς σχεδιάζει να ανοίξει συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, άλλες δύο χώρες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Οι νομοθέτες της ΕΕ υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα την έναρξη των εν λόγω συνομιλιών ελευθέρων συναλλαγών, ενώ οι επλεκόμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά την παραχώρηση σε προϊόντα όπως το βούτυρο και το βόειο κρέας.
Ο Macron, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά θέλει να προχωρήσει προσεκτικά.
Μια δικαστική απόφαση της ΕΕ τον Μάιο 2017 άνοιξε την πόρτα για τη διάσπαση των εμπορικών συμφωνιών σε δύο - ένα για τα μεγάλα τμήματα του ανοίγματος της αγοράς που θα μπορούσαν να επιταχυνθούν και ένα δεύτερο για τις επενδύσεις που θα πρέπει να περιμένουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ορισμένα κράτη της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι τα εθνικά κοινοβούλια εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ προβλέπει μια «ενδιαφέρουσα» συζήτηση που θα ξεπερνά μόνο τις συνομιλίες της Mercosur, με ορισμένες χώρες να θέλουν σαφώς να επιταχύνουν τις συμφωνίες, ενώ άλλες ανησυχούν για τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης και των μερών της κοινωνίας που διατρέχουν κίνδυνο από το αυξημένο εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης