Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Ενισχύεται η οικονομία των ΗΠΑ - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός

tags :
Beige Book (Fed): Ενισχύεται η οικονομία των ΗΠΑ - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός
Ορισμένες εκ των περιφερειών ανέφεραν μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς τυφώνες...
Η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύθηκε περαοτέρω το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η έρευνα «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), η οποία αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.
Αυτό διότι στην έρευνα των περιφεριακών Fed, συμμετέχουν απλοί πολίτες και επιχειρηματίες.
Ορισμένες εκ των περιφερειών ανέφεραν, όπως ήταν φυσικό, μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς τυφώνες που χτύπησαν πρόσφατα τις Η.Π.Α., ειδικά σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, τον αγροτικό κλάδο και τις μεταφορές.
Κατά μέσο όρο, ο μεταποιητικός κλάδος παρουσίασε μέτρια ενίσχυση κατά το δίμηνο, ενώ, την ίδια στοιγμή, υπήρξε υποτονική δραστηριότητα στο χτίσιμο νένων κατοικιών.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, η αύξηση της απασχόλησης χαρακτηρίζεται μέτρια έως μηδενική, ενώ ορισμένες περιφέρειες σημείωσαν ότι οι εργοδότες δυσκολεύονταν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και ορισμένων θέσεων υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών.
Αυτές οι ελλείψεις περιόρισαν, ως αποτέλεσμα, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Παρά την εκτεταμένη στενότητα του εργατικού δυναμικού, η πλειονότητα των περιφερειών ανέφερε μέτριες μισθολογικές -ανοδικές- πιέσεις, ωστόσο, ορισμένες ανέφεραν ισχυρότερες μισθολογικές πιέσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι κατασκευές.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τον οποίο έχει τεθεί στο 2% από τη Fed, η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν αναιμική κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, επισημαίνεται.
Ορισμένες περιφέρειες έκαναν λόγο για αυξημένο κόστος εισροών παραγωγής, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μεταφέρθηκαν σε τιμές πώλησης.
Οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ οι τιμές μεταφορών, ενέργειας και δομικών υλικών, ενισχύθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης που προέκυψε από τους τυφώνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης