Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι βασικές αιτίες πίσω από τη σταδιακή μείωση του QE από την ΕΚΤ

tags :
FT: Οι βασικές αιτίες πίσω από τη σταδιακή μείωση του QE από την ΕΚΤ
Η τράπεζα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ή να ανακόψει τη θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Η ΕΚΤ θα παραμείνει «ενεργή» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει, πέρνα όλων των άλλων, σημαντική στήριξη στο ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι περισσότεροι «παρατηρητές» της ΕΚΤ εκτιμούν, πλέον, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2019 ή πιθανώς, εάν κριθεί απαραίτητο, ακόμη και έως τον Δεκέμβριο του 2019.
«Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του QE που όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (τόσο τα γεράκια όσο και τα περιστέρια) συμφωνούν σε κάτι: η μείωση του QE θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ιδιαίτερα προσεκτικά», υποστηρίζει, μιλώντας στους FT, ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος στην Pictet Wealth Management.



Αυτό που, επίσης, όλοι αναμένουν είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι ο Mario Draghi θα ανακοινώσει και τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, η οποία επίσης θα γίνει σταδιακά.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 60 δισ. ευρώ και μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 20 δισ. τον μήνα εάν τελικώς παραταθεί έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Η σταδιακή μείωση του QE, σύμφωνα πάντα με τους FT, περιορίζει και τις πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2019.
Άλλωστε ο Draghi έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν «στο τρέχον ή σε χαμηλότερο επίπεδο όσο καιρό αυτό θεωρηθεί απαραίτητο» και σαφώς πέραν της περιόδου ισχύος του QE.
Την ίδια ώρα, όμως, η Fed εμφανίζεται πρόθυμη να καταστεί πιο επιθετική, με αποτέλεσμα η διαφορά στα επιτόκια Ευρωζώνης και ΗΠΑ να αυξάνει.
Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη είναι στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.
Έως το 2019 εκτιμάται ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει στο 2% από την κλίμακα του 1% - 1,25% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Όμως η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, καθώς όλο και περιορίζεται ο όγκος των ομολόγων (κυρίως κρατικών) που μπορεί να αγοράσει, μιας και το επιτόκιό τους δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 0%.



Σύμφωνα με τους ειδικούς στην αγορά έχουν μείνει κρατικά ομόλογα αξίας 300 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας στην τράπεζα έναν ακόμη «πάτημα» για να μειώσει τις μηνιαίες αγορές της.
Ένας ακόμη λόγος για να υπάρξει σταδιακή και όχι απότομη μείωση του QE είναι η διατήρηση της σταθερότητας των αγορών.
Οι επενδυτές έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν για την αποχώρηση της ΕΚΤ από τις ομολογιακές αγορές της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης