Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Βρετανία καταδίκασαν για «απάτη» τη Rio Tinto, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως

tags :
ΗΠΑ και Βρετανία καταδίκασαν για «απάτη» τη Rio Tinto, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως
Η Rio Tinto ήξερε πως η εξαγορά στη Μοζαμβίκη θα αποδώσει μικρότερες ποσότητες άνθρακα από το αναμενόμενο
Πρόστιμο της τάξης των 27 εκατ. στερλινών καλείται να καταβάλει στις βρετανικές αρχές η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως, η Rio Tinto, μετά την καταδίκη της για «απάτη», από την τοπική Δικαιοσύνη.
Η βρετανική εταιρεία, που απασχολεί περίπου 55.000 στις έξι ηπείρους, παραβίασε λογιστικούς κανόνες σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία στη Μοζαμβίκη, τα οποία αποκτήθηκαν έναντι 3,7 δισ. δολαρίων από την Riversdale Mining, το 2011, για να πωληθούν έναντι 50 εκατ. δολαρίων αργότερα.
Επίσης, σήμερα 18 Οκτωβρίου 2017, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική Δικαιοσύνη καταδίκασε, επίσης για «απάτη», δύο πρώην ανώτατους αξιωματούχους της -εδρεύουσας στο Λονδίνο- εταιρείας, καθώς αύξησαν την αξία των περιουσιακών στοιχείων στη Μοζαμβίκη και απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες, αξιοποιώντας παράλληλα την αγορά για δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ποινές δεν έχουν ακομη ανακοινωθεί.
Ειδικότερα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Thomas Albanese και ο πρώην οικονομικός διευθυντής κ. Guy Elliott, «απέτυχαν να ακολουθήσουν τα λογιστικά πρότυπα και τις πολιτικές της εταιρείας για να εκτιμήσουν και να καταγράψουν με ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία».
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι η Rio Tinto ήξερε πως η εξαγορά θα αποδώσει μικρότερες ποσότητες άνθρακα από το αναμενόμενο, προχωρώντας ωστόσο σε παραπλανητικές δημόσιες δηλώσεις, από τις οποίες «η Rio Tinto και τα στελέχη μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 5,5 δισ. δολάρια από επενδυτές στις Η.Π.Α.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης