Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομική ανάπτυξη αλλά «όχι για όλους» στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του 2008...

tags :
Οικονομική ανάπτυξη αλλά «όχι για όλους» στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του 2008...
Η αμερικανική οικονομία -συνολικά- έχει καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ της τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με την ετήσια ανάπτυξη να έχει επανέλθει σε επίπεδα κοντά στο 2% και την ανεργία να έχει υποχωρήσει σημαντικά, στο 4,4%.
Γιατί όμως ακόμη υπάρχει μεγάλη οικονομική ανισότητα και ένα μέρος του πληθυσμού είναι απαισιόδοξο, ή κάτω από όριο της φτώχειας;
Πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν ότι η εισοδηματική ανισότητα στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 30% περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως το 2014, με τη συρρίκνωση των εργατικών συνδικάτων να θεωρείται ως βασικός παράγοντας.
Μία ακόμη σχετική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (18 Οκτωβρίου 2017), που βασίζεται στον δείκτη «Distressed Communities Index» του Economic Innovation Group, αποδεικνύει πως πάνω από 52 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε περιοχές με αυξημένο «στρες» σε ό,τι αφορά το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον.

Distressed1

Όπως επισημαίνεται, στις λόγω περιοχές -παρατίθενται στον παρακάτω χάρτη-, κόντρα στο γενικότερο αναπτυξιακό κλίμα, οι θέσεις εργασίας και οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν μετά το 2009, ενώ τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν..

Distressed ZipCodes EIG

Σε αντίθετο κλίμα, περίπου 82,4 εκατομμύρια πολίτες κατοικούν στις περιοχές που ευνοήθηκαν γι ατα καλά από την ανοδική τροχιά στην αμερικανική οικονομία, με το υπόλοιπο του πληθυσμού να βρίσκεται στο ενδιάμεσο.

Rich Zipcodes EIG

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί πως πρόσφατη έρευνα του ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών (Consumer Financial Protection Bureau) των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωνε πως ένα στα τρία αμερκανικά νοικοκυριά δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες, δηλαδή το φαγητό, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη.
Την ίδια στιγμή, το ήμισυ των Αμερικανών πολιτών δεν μπορεί να φέρει εις πέρας όλους τους χρωστούμενους λογαριασμούς.



Τα αμερικανικά νοικοκυριά είναι «βουτηγμένα» στο χρέος...
Ενδεικτικά, το χρέος τους ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των των 12,8 τρισ. δολαρίων το τέλος Ιουνίου 2017, αυξημένο κατά 114 δισ. μέσα στο β’ 3μηνο του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμής άνω των 90 ημερών στα δάνεια των νοικοκυριών, το ποσοστό επί του συνόλου του αριθμού των δανείων παρέμεινε στο 4,8% στις 30 Ιουνίου 2017, συγκριτικά με τρεις μήνες νωρίτερα, επίδοση που μεταφράζεται σε καθυστερημένα δάνεια ύψους 612 δισ. δολαρίων, με τα 411 δισ. να παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις.
Για τους περισσότερους Αμερικανούς, των οποίων το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό, είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμά του το 1999, με αποτέλεσμα ο δανεισμός να είναι η απάντηση στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης