Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατακεραυνώνει τον Trump για την κατάργηση του προγράμματος DACA

tags :
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατακεραυνώνει τον Trump για την κατάργηση του προγράμματος DACA
Όταν ο κ. Barack Obama δημιούργησε το πρόγραμμα, γέμισε ελπίδα όσους είχαν εισέλθει στη χώρα για να ζήσουν το δικό τους «American Dream»...
Δριμύτατη κριτική για τερματισμό του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) ασκεί στον Αμερικανό Πρόεδρο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), μέσω άρθρου που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο μάλιστα και το «American Dream», το οποίο «έχει ρίζες πριν καν την ίδρυση των Η.Π.Α.».
Όπως αναφέρεται, όταν ο Πρόεδρος κ. Barack Obama δημιούργησε το πρόγραμμα, το 2012, γέμισε ελπίδα όσους είχαν εισέλθει στη χώρα για να ζήσουν το δικό τους «American Dream».
Το πρόγραμμα DACA αφορούσε τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας σε 800.000 παιδιά που είχαν εισέλθει παράνομα («Dreamers») στις Η.Π.Α., σε μία προσπάθεια να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
«Η εκπλήρωση των ονείρων σας σημαίνει συχνά το να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μάι άλλη χώρα», σχολιάζει πολύ εύστοχα το WEF, συνεχίζοντας:
«Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να ακυρώσει τη DACA και να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού, έθεσε σε κίνδυνο αυτά τα όνειρα, αναγκάζοντας 800.000 νέους σε απέλαση.
Αλλά η έννοια της απόρριψης της DACA και του τείχους “για τους παράνομους που κλέβουν θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. και πλήττουν την κοινωνία”, αντικατοπτρίζει μια βαθιά παρεξήγηση της αμερικανικής ιστορίας».
«Αξίζει να υπογραμμιστεί κάτι που πολλοί αρχαιολόγοι γνωρίζουν:
Πολλές από τις αξίες που εμπνέουν το αμερικανικό όνειρο -ελευθερία, ισότητα και επιδίωξη της ευτυχίας- χρονολογούνται από πολύ πριν από τη δημιουργία των συνόρων μεταξύ Η.Π.Α., από τους μετανάστες που έφτασαν στο Plymouth Rock το 1620, τους αυτόχθονες Βορειοαμερικάνους», αναφέρει το Φόρουμ, διηγούμενο στη συνέχεια την ιστορία των ιθαγενών που ζούσαν στις Η.Π.Α..
Να υπενθυμστεί ότι, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την προαναγγελία του Donald Trump -τον Ιούνιο 2017- για τερματισμό του προγράμματος DACA, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε πριν λίγες εβδομάδες σε συμβιβαστική λύση, δεχόμενη να χορηγηθεί η άδεια παραμονής -και μετέπειτα η υπηκοότητα- στους εν λόγω πολίτες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Κογκρέσο ο κ. Michael Dougherty, γραμματέας για τη συνοριακή, μεταναστευτική και εμπορική πολιτική των Η.Π.Α..
Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου είχε χαρακτηριστεί «βάρβαρη» από τον κ. Obama, ενώ είχε προκαλέσει των αποτροπιασμό στις τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, σφοδρή ήταν η αντίδραση και από γιγαντιαίες εταιρείες.
Ενδεικτικά, ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook κ. Mark Zuckerberg, είχε δηλώσει τότε:
«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας.
Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη.
Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό».
«Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις Η.Π.Α.», είχε υποστηρίξει ο Jamie Dimon, διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase.
«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Brant Smith με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Dreamers και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις Η.Π.Α..
«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωνε ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης