Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Μπαράζ συμφωνιών του Ιράν με εταιρείες πετρελαίου - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον

tags :
CNBC: Μπαράζ συμφωνιών του Ιράν με εταιρείες πετρελαίου - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Το Ιράν έχει υπογράψει μέχρι στιγμής "μνημόνια κατανόησης" για 28 διαφορετικά έργα με εταιρείες όπως η Total, η Eni και η Shell, οι ρωσικές εταιρείες Rosneft και Lukoil, και η Sinopec και η China National Petroleum (CNPC)
Παρά το γεγονός ότι το Ιράν φαίνεται όλο και πιο απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας Amir Hossein Zamaninia δήλωσε ότι  το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Amir Hossein Zamaninia δήλωσε ότι το Ιράν διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περισσότερες από 15 εταιρείες από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία για να συνάψει συμβάσεις που θα ανοίξουν διαύλους για εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Αυτά δεν είναι υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια", δήλωσε.
"Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον 10 συμφωνίες μέχρι το τέλος του ιρανικού έτους (Μάρτιος 2018)".
Είπε ότι το Ιράν έχει υπογράψει μέχρι στιγμής "μνημόνια κατανόησης" για 28 διαφορετικά έργα με εταιρείες όπως η Total, η Eni και η Shell, οι ρωσικές εταιρείες Rosneft και Lukoil, και η Sinopec και η China National Petroleum (CNPC).
Η συμφωνία του Ιράν με την Total είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη.
Η συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017, είναι ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στην οποία η Total σε συνεργασία με την κινεζική CNPC και την ιρανική Petropars θα αναπτύξουν το γιγάντιο έργο South Pars (SP11), το  μεγαλύτερο κοίτασμα  φυσικού αερίου στον κόσμο.
Το κοίτασμα θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 2 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως ή 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δήλωσε η Total τον Ιούλιο και το παραγόμενο φυσικό αέριο θα προμηθεύσει την ιρανική εγχώρια αγορά από το 2021.
Οι δηλώσεις αυτές του Zamaninia έρχονται μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και της πιθανότητας η Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν η οποία είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης B. Obama.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει απειλήσει να τερματίσει τη συμφωνία και εάν το Κογκρέσο, το Ιράν θα μπορούσε να τεθεί υπό νέες ανανεωμένες κυρώσεις, επηρεάζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα επιμείνει στην πυρηνική της συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις που υπογράφτηκε το 2015, όσο θα τη σεβόντουσαν οι υπόλοιποι υπογράφοντες, αλλά θα αποχωρήσει εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράν μείωσε τον πιθανό αντίκτυπο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ. "Θα έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στο μελλοντικό μας σχέδιο στη βιομηχανία πετρελαίου.
Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με πετρελαϊκές εταιρείες".
Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, δήλωσε ότι "η Total είναι πρωτοπόρος στο Ιράν και ότι η εταιρεία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία".
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "η εταιρεία πρόκειται να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στο Ιράν".
"Είχαμε δίκιο να υπογράψουμε τη συμφωνία του Ιράν και μας έδωσε μια σαφή ώθηση,  βλέπω τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσει το Κογκρέσο" είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης