Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήγει σήμερα Πέμπτη 19/10 το τελεσίγραφο της Μαδρίτης στην Καταλονία

Λήγει σήμερα Πέμπτη 19/10 το τελεσίγραφο της Μαδρίτης στην Καταλονία
Έτοιμος να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο Puigdemont αν αρχίσει η διαδικασία πλήρης αναστολής της αυτονομίας της
Λήγει σήμερα το πρωί (10:00 τοπική ώρα Ισπανίας, 11:00 ώρα Ελλάδας) το τελεσίγραφο της Μαδρίτης προς την κυβέρνηση της Καταλονίας προκειμένου να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Μαδρίτη μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που προβλέπει άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, σε περίπτωση που η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαιώσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Την ίδια στιγμή πάντως ο ηγέτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont έχει αναφέρει ότι εάν η Μαδρίτη προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 όπως απειλεί ότι θα πράξει, τότε αυτός θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο.
Όλοι πλέον αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρουν να δουν ποια πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στο ακροατήριο της και εάν είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.
Σημειώνεται ότι ακόμα και αν ο Rajoy ενεργοποιήσει το άρθρο 155 που προβλέπει την άρση της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας, δεν θα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής τουλάχιστον έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μια και χρειάζεται την έγκριση του ισπανικού κοινοβουλίου.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δώσει μια χρονική διέξοδο λίγων 24ωρων έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση πριν κορυφωθεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση Rajoy, μια λύση θα μπορούσε να είναι να προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία προκειμένου να αρχίσουν όλα από το μηδέν και να μπει τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης