Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο για την Καταλονία - Η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 το Σάββατο 21/10 μετά την απειλή Puigdemont

Αδιέξοδο για την Καταλονία - Η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 το Σάββατο 21/10 μετά την απειλή Puigdemont
Το τελεσίγραφο της Μαδρίτης προς την κυβέρνηση της Καταλονίας προκειμένου να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έληξε στις 10 το πρωί
(upd) Στα άκρα οδηγείται η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Καταλονία και την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης, μετά την τελευταία απάντηση του προέδρου Carles Puigdemont στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης που έληξε σήμερα το πρωί.
Το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.
"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας" στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας "την άρνηση" του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας να απαντήσει στα αιτήματά της.
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, ο οποίος προειδοποίησε τον Mariano Rajoy ότι η Βουλή θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, αν η Μαδρίτη δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στην επιστολή που έστειλε ο Puigdemont στον πρωθυπουργό της Ισπανίας απαντώντας στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης τηρεί την ίδια γραμμή ασάφειας με την προηγούμενη επιστολή του, αναφέροντας ότι "εάν η κεντρική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει το διάλογο και να επιμένει στην καταστολή, τότε το καταλανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει, εάν το κρίνει απαραίτητο, σε ψηφοφορία για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας".
Ο Puigdemont δεν κάνει καμία αναφορά στις προτάσεις της Μαδρίτης για διάλογο στο πλαίσιο της Βουλής ή για περιφερειακές εκλογές, κινήσεις που κατά τη Μαδρίτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και θα δεν οδηγούσαν στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.
Όπως μεταδίδει η El Pais, η έκκληση διαλόγου που απευθύνει ο Puigdemont "μεταφράζεται" σε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Rajoy.
Πάντως, στην επιστολή του ο Puigdemont υποστηρίζει πως στις 10 Οκτωβρίου η καταλανική Βουλή δεν ψήφισε για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραμένει "παγωμένη".
Το τελεσίγραφο της Μαδρίτης προς την κυβέρνηση της Καταλονίας προκειμένου να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έληξε στις 10 το πρωί.
Η Μαδρίτη μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που προβλέπει άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, σε περίπτωση που η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαιώσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Στις 12:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται η επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

H απαντητική επιστολή Puigdemont στον Rajoy


Την ίδια στιγμή πάντως ο ηγέτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont έχει αναφέρει ότι εάν η Μαδρίτη προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 όπως απειλεί ότι θα πράξει, τότε αυτός θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr.
Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο.
Όλοι πλέον αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρουν να δουν ποια πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στο ακροατήριο της και εάν είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.
Σημειώνεται ότι ακόμα και αν ο Rajoy ενεργοποιήσει το άρθρο 155 που προβλέπει την άρση της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας, δεν θα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής τουλάχιστον έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μια και χρειάζεται την έγκριση του ισπανικού κοινοβουλίου.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δώσει μια χρονική διέξοδο λίγων 24ωρων έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση πριν κορυφωθεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση Rajoy, μια λύση θα μπορούσε να είναι να προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία προκειμένου να αρχίσουν όλα από το μηδέν και να μπει τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη.

Τι προβλέπει το άρθρο 155

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Το άρθρο 155, το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτη απέναντι στην αυτονομία των 17 κοινοτήτων, ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.
Το άρθρο 155, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης του στρατού σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης.

Πιέσεις στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης

Σε κλοιό πιέσεων διαπραγματεύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με φόντο το αδιέξοδο για την Καταλονία.
Η αγωνία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, καθώς η κυβέρνηση Rajoy εμφανίζεται αποφασισμένη να ενεργοποιήσει το Σάββατο το άρθρο 155, για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.
Ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί 0,9% στις 10.183 μονάδες.



Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των τραπεζών.
Η Banco Sabadell υποχωρεί 1,44%, η Bankia σημειώνει πτώση 0,6%, η BBVA καταγράφει απώλειες 0,66% και η Santander υποχωρεί 1,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης