Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την Καταλονία;

CNBC: Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την Καταλονία;
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώσε ότι το Σάββατο (21/10/2017) θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155
Στα άκρα οδηγείται η διαμάχη Μαδρίτης - Καταλονίας με τον Carles Puigdemont να δηλώνει ότι η Βουλή θα εγκρίνει την ανεξαρτησία εάν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνησης της Μαδρίτης δεν προχωρήσουν και τη Μαδρίτη να ανακοινώνει ότι το Σάββατο (21/10/2017) θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Το CNBC επιχειρεί να απαντήσει στο τι είναι το άρθρο 155 και πως θα επηρεάσει στο μέλλον την Ισπανία και την Καταλονία;

Τι είναι το άρθρο 155;
Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο της ισπανικής κυβέρνησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μαδρίτη για να σταματήσει την μονομερή απόσχιση της Καταλονίας.
Το άρθρο 155 αναφέρεται στο τμήμα του ισπανικού συντάγματος όπου καθορίζει ότι οποιαδήποτε αυτόνομη κοινωνία πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις στο ισπανικό κράτος αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αυτονομία της.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 155;
Το άρθρο σημαίνει ότι εάν μια αυτοδιοικούμενη κοινότητα, όπως η Καταλονία, έχει ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα της Ισπανίας, η εθνική κυβέρνηση θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να την αναγκάσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το κράτος.

Πως λειτουργεί το άρθρο 155;
Επί του παρόντος η Καταλονία έχει αρνηθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση.
Ο Rajoy έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ενεργοποίηση το άρθρο 155 για να ανακαλέσει τις εξουσίες της Καταλονίας, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να ρίξει την περιφερειακή κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ ξανά, αλλά πλέον οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.
Ωστόσο, οι συνέπειες της ενεργοποίηση δεν θα είναι αισθητές για πολλές μέρες λόγω της απαίτησης της έγκρισης από τη Γερουσία.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει σχετικό προηγούμενο, εξακολουθεί να μην είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Καταλανίας θα ανταποκριθεί στο άρθρο 155, εάν ενεργοποιηθεί.
Επίσης, είναι αβέβαιο πως θα μπορούσε η Μαδρίτη να ανακαλέσει στην πραγματικότητα πραγματικά τις δυνάμεις της Καταλονίας.
Με την ανάληψη του ελέγχου της αστυνομίας και τη δίωξη των τοπικών αξιωματούχων να αποτελούν δυνατότητες, θα μπορούσε να υπάρξει μια δημόσια αντίδραση αν προσπαθήσει να το πράξει.
Οι αναλυτές δεν ήταν σίγουροι για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης