Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Το «βλέμμα» στην Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Το «βλέμμα» στην Ευρώπη
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει το σκηνικό στην Ευρώπη, με την πολιτική σύγκρουση στην Καταλονία να βρίσκεται στο επίκεντρο 
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (19/10/2017) η Wall Street, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά, καθώς οι αμερικανικές μετοχές δέχονται πιέσεις από το ταραχώδες ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,19%, στις 23.114,30 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,27% και κινείτο στις 2.554,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,56% χαμηλότερα, στις 6.587,21 μονάδες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή της Philip Morris, η οποία υποχωρεί κατά 3,7%, καθώς ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.
Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Apple (-2,5%), εν μέσω αναφορών που κάνουν λόγο για χαμηλότερες παραγγελίες για το iPhone 8, ενώ πτώση (-0,5%) καταγράφει και η Nike, καθώς οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν τη μετοχή της σε «neutral» από «buy».
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει το σκηνικό στην Ευρώπη, όπου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Καταλονία και την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης οδηγείται στα άκρα, μετά την τελευταία απάντηση του καταλανού προέδρου Carles Puigdemont στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης που έληξε σήμερα το πρωί.



Ο Puigdemont προειδοποίησε τον ισπανό πρωθυπουργό, Mariano Rajoy, ότι η Βουλή θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, αν η Μαδρίτη δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Εάν η κεντρική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και να επιμένει στην καταστολή, τότε το καταλανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει, εάν το κρίνει απαραίτητο, σε ψηφοφορία για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο Puigdemont στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τηρώντας την ίδια γραμμή ασάφειας με την προηγούμενη επιστολή του.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, απάντησε η Μαδρίτη.
Το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στις 222.000, υποχωρώντας σε χαμηλό 44 ετών. 
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι οι αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 240.000, με την αμερικανική κυβέρνηση να τονίζει ότι η υποχώρηση θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι «έσβησε» η αρνητική επίδραση από το πλήγμα που δέχθηκαν συγκεκριμένες αμερικανικές πολιτείες από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων «Harvey» και «Irma». 
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, μετά την οριακή άνοδο που κατέγραψε κατά την έναρξη της σημερινής ημέρας, με τον «μαύρο χρυσό» να απομακρύνεται από τα υψηλά τριών εβδομάδων στα οποία βρέθηκε προηγουμένως.
Ειδικότερα, περί τις 16:50, το Brent υποχωρούσε κατά 1,3%, στα 57,4 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό σημείωνε πτώση 1,3% και κινείτο στα 51,4 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης