Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η συμφωνία για τα F-16 δεν δημιουργεί δημοσιονομική απόκλιση τονίζει η Ελλάδα

tags :
Reuters: Η συμφωνία για τα F-16 δεν δημιουργεί δημοσιονομική απόκλιση τονίζει η Ελλάδα
Η αναβάθμιση δεν αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις περίπου 110 εκατ. ευρώ για μια δεκαετία
H συμφωνία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και δεν πρέπει να ανησυχεί τους δανειστές της στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλος όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς κρίσης χρέους.
"Η συμφωνία δεν αναμένεται να επηρεάσει με κανέναν τρόπο την πρόοδο της χώρας σε δημοσιονομικούς στόχους ή το δημοσιονομικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δημοσιογράφους.
Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 δεν έχει ακόμη σφραγιστεί, δήλωσε ο κ.  Τζανακόπουλος.
Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 160 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση περίπου 85 έως 95 αεροσκαφών, πρόσθεσε.
Η αναβάθμιση δεν αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις περίπου 110 εκατ. ευρώ για μια δεκαετία.
"Είναι η φθηνότερη και η πλέον κατάλληλη λύση για την αναβάθμιση της εναέριας άμυνας μας", είπε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει πληρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες για να αγοράσει τέτοια αεροσκάφη.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δανειστές της Ελλάδας  ανησυχούν για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Ερωτηθείς ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για τη συμφωνία.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", είπε.
"Είναι λογικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέλει να ενημερωθεί και θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, εφόσον της ζητηθεί».
Η πιθανή συμφωνία έρχεται στο φως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα.
Η Ελλάδα ξοδεύει περίπου το 2% του ΑΕΠ της - περίπου 3,5 δισ. ευρώ - για αμυντικές δαπάνες, περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, κυρίως λόγω μακροχρόνιων εντάσεων με τη γείτονα Τουρκία.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αναμένεται να φθάσουν τα 475 εκατ. ευρώ το 2018, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης