Τελευταία Νέα
Διεθνή

R. Shiller (Πανεπιστήμιο Yale): Η «Μαύρη Δευτέρα» μπορεί να επαναληφθεί για τις αμερικανικές αγορές

tags :
R. Shiller (Πανεπιστήμιο Yale): Η «Μαύρη Δευτέρα» μπορεί να επαναληφθεί για τις αμερικανικές αγορές
«Αν και είναι δύσκολο να επαναληφθεί τέτοιου μεγέθους πτώση», ο κίνδυνος μίας νέας συντριβής παραμένει
Σαν σήμερα, 19 Οκτωβρίου του 1987, οι επενδυτές έζησαν τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών, με τις μετοχές της Wall Street να χάνουν ακόμη και πάνω από το 20% της αξίας τους, μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Άραγε μπορεί να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο;
«Θα ήταν πολύ βολικό να πιστεύουμε ότι η Μαύρη Δευτέρα δε θα επαναληφθεί», απαντά μέσω άρθρου του στους New York Times ο πολύ γνωστός οικονομολόγος, κ. Robert Shiller.
Αφού εξιστορήσει τα γεγονότα της «Black Monday», ο κ. Shiller υπενθύμισε την πεποίθηση πολλών πως οι τρέχουσες κανονιστικές ρυθμίσεις αλλά και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, έχουν καταστήσει αδύνατη μία ανάλογη πτώση στη σημερινή εποχή.
Ωστόσο, «αν και είναι δύσκολο να επαναληφθεί τέτοιου μεγέθους πτώση», ο κίνδυνος μίας νέας συντριβής των χρηματιστηριακών δεικτών στις Η.Π.Α., παραμένει.
«Αυτό το είδος πανικού μπορεί σίγουρα να συμβεί ξανά.
Πολλοί εκτιμούν πως οι τιμές των μετοχών είναι ήδη πολύ υψηλές -ο Dow Jones ξεπέρασε τις 23.000 μονάδες αυτή την εβδομάδα- οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη μνημειώδη ημερήσια πτώση.
Μία ημερήσια πτώση της αγοράς δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, φυσικά.
Η bear market που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, ήταν μια ισχυρότερη κάμψη», αναφέρει ο οικονομολόγος, διευκρινίζοντας ότι τα σχόλιά του δεν πρέπει να θεωρηθούν ως μια πρόβλεψη για επικείμενη κατάρρευση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης