Τελευταία Νέα
Διεθνή

WEF: Τα πέντε πράγματα που έχουμε παρεξηγήσει με τη Βόρεια Κορέα

tags :
WEF: Τα πέντε πράγματα που έχουμε παρεξηγήσει με τη Βόρεια Κορέα
Η φλεγμονώδης ρητορική είναι ένα εργαλείο αδυναμίας, όχι δύναμης...
Τα «πέντε πράγματα που ο κόσμος έχει παρεξηγήσει με τη Βόρεια Κορέα» παρουσιάζει σε άρθρο -στον ιστότοπό του- το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), τη στιγμή που η Πιονκγιάνγκ έχει προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή με τις πυρηνικές δοκιμές και τις συνεχόμενες απειλές της προς τη Δύση.
Η πρώτη παρεξηγημένη υπόθεση, είναι αυτή του «τρελού Kim Jong-un».
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται τη συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Kim, και τους κοινωνικούς ελέγχους που τέθηκαν σε εφαρμογή για να διατηρήσουν τον δικτάτορα στην κορυφή του αυταρχικού πολιτικού συστήματος της Βόρειας Κορέας.
Αν και τα μέτρα του καθεστώτος ήταν υπεύθυνα για εγκλήματα κατά του βορειοκορεατικού λαού που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κακά», αυτό δεν αρκεί ως εξήγηση.
Το «γιατί» είναι σημαντικό.
Πρέπει να χαρακτηρίσουμε την οικογένεια του Kim και το καθεστώς της στο πλαίσιο των πολύπλοκων κινήτρων και περιορισμών των συνυφασμένων πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και οικολογικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας.
Η βίαιη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αποτέλεσμα μέτρων για την εδραίωση της εσωτερικής του εξουσίας.
Τα «πλοκάμια» της καταναγκαστικής εξουσίας του καθεστώτος φτάνουν από τους θεσμούς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μέσω της επιτήρησης, των κοινωνικών ελέγχων και της ιδεολογικής κατήχησης.
Είναι μια βάναυση πραγματικότητα ότι αυτά τα καταπιεστικά μέτρα είναι ο ορθολογιστικός και προβλέψιμος τρόπος άσκησης της πολιτικής σε αυταρχικές δικτατορίες.

2. Η υπόθεση του «παράλογου Kim»

Εδώ πρέπει να κατανοήσουμε τη μοναδική λογική της εξωτερικής πολιτικής της Βόρειας Κορέας, αναφέρει το WEF.
Η Πιονκγιάνγκ θεωρεί τη σκληρή στρατιωτική δύναμη ως το μόνο αξιόπιστο μέσο για να εγγυηθεί την ασφάλειά της.
Η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογραμμίζει γενικά τη χρησιμότητα της στρατιωτικής δύναμης ως τη μόνη αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας, σε αυτό που αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα στρατηγικά εχθρικό περιβάλλον.
Τα πυρηνικά της όπλα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι οι τελικές πρακτικές εκφράσεις αυτής της κοσμοθεωρίας.
«Όταν αναλύουμε τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας από τη δική της οπτική γωνία, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη λογική των πράξεών της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτή τη λογική.
Αλλά μας δίνει ένα πιο ενημερωμένο υπόβαθρο για να ανταποκριθούμε στις ενέργειες αυτές», υπογραμμίζεται.

3. Οι πομπώδεις δηλώσεις του καθεστώτος

Η κάλυψη των εξελίξεων στη Βόρειας Κορέα και το πυρηνικό της πρόγραμμα, φαίνεται να συμβαίνει συχνά σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο δεν υπάρχει η συντριπτική στρατιωτική διαφορά ισχύος μεταξύ αυτής και των Η.Π.Α..
Η θέση της κυβέρνησης του Donald Trump που βλέπει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ως «κακιά» και «απρόβλεπτη», είναι ίδια με την υπόθεση του «τερλού Kim».
Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα συναφή όργανα προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας έχουν μακρά ιστορία στο να απειλούν τις Η.Π.Α., τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με καταστροφή.
Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η φλεγμονώδης ρητορική είναι ένα εργαλείο αδυναμίας, όχι δύναμης.
Η Βόρεια Κορέα είναι μια μικρή, απομονωμένη και οικονομικά αδύναμη χώρα που περιβάλλεται από μεγαλύτερες, ευημερούσες και στρατιωτικά εξελιγμένες δυνάμεις....

4. Οι δυνατότητες και οι προθέσεις δεν είναι το ίδιο πράγμα

Το μέσο προβολής ισχύος της Βόρειας Κορέας είναι το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες των στρατιωτικών τεχνολογιών της Βόρειας Κορέας για να αξιολογήσουμε επακριβώς τον κίνδυνο.
Δυστυχώς, ορισμένα μέσα ενημέρωσης παραπλανούν άθελα τους το κοινό όταν παρουσιάζουν χάρτες που απεικονίζουν τις δοκιμές διαφόρων βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, χωρίς να εξηγούν το στρατηγικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται αυτά τα βλήματα.

5. Αποτυχία στο να κοιτάξουμε πέρα ​​από τον Kim

Η κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας που επικεντρώνεται στον Kim, αντισταθμίζει -ειρωνικά- την επίσημη προπαγάνδα από την Πιονγιάνγκ.
Η πραγματικότητα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Δεν είναι όλοι στη Βόρεια Κορέα πεινασμένοι ή σε στρατόπεδα κράτησης.
Ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Πιονγιάνγκ και άλλων μεγάλων πόλεων, είναι σχετικά ποιοτικός, σύμφωνα με τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας.
Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες και να ακολουθούν περισσότερο το καθεστώς.
Υπάρχει μια ποικιλία εμπειριών για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα, που κάνουν λόγο για απλούς ανθρώπους που προσπαθούν να επιτύχουν το καλύτερο που μπορούν στην κοινωνία στην οποία βρίσκονται.
«Οι πυρηνικές δοκιμές και οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας είναι προκλητικές. Ωστόσο, πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτήν την απειλή από μια ενημερωμένη προοπτική βασισμένη σε αποδεδειγμένη στρατηγική λογική, και όχι σε κακοτυχούμενες παραποιήσεις της ηγεσίας της χώρας», καταλήγει το Φόρουμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης