Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jim O’Neill (Manchester University): Γιατί το Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας μπορεί να «αλλάξει ρότα» στην παγκόσμια οικονομία

Jim O’Neill (Manchester University): Γιατί το Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας μπορεί να «αλλάξει ρότα» στην παγκόσμια οικονομία
Ποια είναι τα δύο στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα 
Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για την παγκόσμια οικονομία και τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό, τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Jim O’Neill.
Σημειώνεται ότι ο κ. O'Neill υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει «είναι απόλυτα φυσιολογικό τα διεθνή ΜΜΕ να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην όλη διαδικασία και κυρίως στο ποιος θα παραμείνει στο πλευρό του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και φυσικά ποιοι θα αποχωρήσουν.
Αλλά εκτός από το να πληροφορηθεί κάποιος ποιοι είναι οι εκλεκτοί του Xi, τελικά το όλο γεγονός δεν φαίνεται να είναι τόσο ενδιαφέρον ή να περιλαμβάνει τόσες ίντριγκες όσες περίμεναν κάποιοι.
Αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι ποιες από τις υποσχέσεις που έχει δώσει το ΚΚΚ στο 1,3 δισ. των Κινέζων τελικά θα εκπληρωθούν και ποιες όχι.
Μικρό διάστημα πριν από το αντίστοιχο Συνέδριο που έγινε το 2012 ο Xi χάθηκε για δύο εβδομάδες από τη δημοσιότητα, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει ανησυχίες.
Εάν αυτό είχε συμβεί και εφέτος σαφώς θα ήταν ανησυχητικό.
Παράλληλα εάν η ατζέντα που θα παρουσιάσει ο Xi για την επόμενη 5ετία υποδείξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη του ΚΚΚ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και την επαφή τους με την κοινωνία, τότε το Συνέδριο θα αποδειχθεί «πολύ κακό για το τίποτα».
Αλλά μάλλον αυτό δεν θα συμβεί.
Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουν απαντήσεις.
Πρώτον, η ήπια άνοδος της κατανάλωσης στην Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 6% και 7%.
Και δεύτερον το Belt and Road Initiative (BRI), συνεχίζει να είναι τόσο σημαντικό για το κινεζικό καθεστώς;
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα και παρά τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2017, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ένα τρισ. δολάρια ή και παραπάνω στο ονομαστικό της ΑΕΠ, με τη συνολική ονομαστική αξία της οικονομίας της να φθάνει στα 12 τρισ. δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή να είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το 2010.
Ας σημειώσουμε ότι τα 12 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στα 2/3 της αξίας της αμερικανικής οικονομίας.
Αλλά το ένα τρισ. δολάρια που θα προστεθεί φέτος στην ονομαστική αξία του κινεζικού ΑΕΠ είναι περισσότερα από ότι το συνολικό ΑΕΠ της Ινδονησίας ή της Τουρκίας και σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ του Μεξικού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ιδιωτική κατανάλωση στην Κίνα αντιστοιχεί μόλις στο 39,2% του ΑΕΠ της χώρας.
Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ χαμηλό εάν συγκριθεί με τα αντίστοιχα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά σαφώς έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με το 35,5% του ΑΕΠ που βρίσκονταν το 2010.
Εάν η παραπάνω αύξηση μεταφραστεί σε αριθμούς, μεταφράζεται σε 2,58 τρισ. δολάρια από το 2010 έως και το 2017, δηλαδή περισσότερα απ’ ότι είναι η ονομαστική αξία της ινδικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η κατανάλωση στην Κίνα επηρεάζει τον αντίστοιχο ρυθμό με τον οποίο ενισχύεται η κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εάν ο ρυθμός ενίσχυσης της κατανάλωσης στην Κίνα συνεχίσει τον ήπιο ρυθμό αύξησής του έως το 2020, η ιδιωτική κατανάλωση θα φθάσει λίγο υψηλότερα από το 41,5% του ΑΕΠ, δηλαδή θα υπάρξει προσθήκη επιπλέον δύο τρισ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι η αύξηση της κατανάλωσης τρέχει με ταχύτερο ρυθμό.
Επομένως θα πρέπει να δούμε εάν αυτά που θα συμβούν στο Συνέδριο μπορούν τελικά να επηρεάσουν το παραπάνω μέγεθος.
Εάν η αυξητική τάση συνεχιστεί ή και επιταχυνθεί η κατανάλωση θα αρχίσει να πλησιάζει το 50% αυτής που ισχύει στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία που έχει τόσο απεγνωσμένα ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, υποψιάζομαι ότι η Κίνα θα παραμείνει πιστή στο BRI και μάλιστα σε μία περίοδο που υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει τα «κρυφά» σημεία αυτής της οδηγίας είναι σίγουρο ότι η σύνδεση Κίνας, Ευρώπης και όσων χωρών μεσολαβούν με καλύτερες υποδομές θα έχει θετική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο.
Μπορεί το BRI να μην είναι τόσο σημαντικό όσο το τι πράττει ο μέσος Κινέζος καταναλωτής, αλλά σε επίπεδο εμπορίου η επίδρασή του είναι εντυπωσιακή.
Άλλωστε θα έχει άμεση θετική συνέπεια στις οικονομίες 65 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία και Ινδία.
Επίσης εννέα από τις 11 χώρες που έχουν τόσο μεγάλο πληθυσμό και συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στον… δρόμο που ακολουθεί το BRI.
Αρκετές από αυτές τις χώρες δεν έχουν την ίδια επιτυχία με την Κίνα στο «ξεκλείδωμα» των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
Αρκετές δαπανούν περισσότερο κεφάλαια σε εσωτερικές συγκρούσεις ή στις μεταξύ τους συγκρούσεις παρά στην εφαρμογή μέτρων που θα στηρίξουν τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πολύ πιο σημαντικές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες που έχει το BRI.
Μέσω αυτού μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά οι σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της αλλά και μεταξύ τους.
Πολύ σημαντική είναι και η σχέση της Κίνας με την Ινδία.
Όταν ο Xi ανακοίνωσε τις αρχές του BRI τον Μάιο, ο Ινδός πρωθυπουργός Narenda Modi δεν παραβρέθηκε, κάτι το οποίο σχολιάστηκε από τους Κινέζους.
Βέβαια στη σύνοδο των χωρών BRICS τον Σεπτέμβριο, Κίνα και Ινδία μάλλον ήρθαν πιο κοντά, αναφορικά με κάποιες εδαφικές διεκδικήσεις.
Εάν αυτό αποτελέσει τη βάση για μία νέα προσέγγιση Ινδίας και Κίνας και εάν τον δρόμο αυτό ακολουθήσουν και άλλες δυνάμεις της περιοχής, τότε το BRI, μπορεί να αποδειχθεί μία πολιτική επιλογή που θα γράψει ιστορία.
Καλό θα είναι λοιπόν όταν διαβάζεται αναλύσεις στην αγαπημένη σας εφημερίδα για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ να μην ασχοληθείτε με τυχόν ίντριγκες.
Τα δύο σημαντικότερα θέματα είναι εάν θα υπάρξει «πάγωμα» στην κατανάλωση και εάν υπάρχει περίπτωση η Κίνα να εγκαταλείψει το BRI.
Νομίζω ότι τίποτε από τα δύο παραπάνω δεν θα συμβούν, καθώς αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης