Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «εύθραυστη» βιομηχανία χρυσού - Γιγάντιος εξοπλισμός, μαζικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και αυξανόμενα κόστη

tags :
Η «εύθραυστη» βιομηχανία χρυσού - Γιγάντιος εξοπλισμός, μαζικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και αυξανόμενα κόστη
Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία χρυσού εξαρτάται από παρά πολλές συνιστώσες
Η βιομηχανία χρυσού έχει στηριχθεί στη μόχλευση του χρέους και της ενέργειας.
Ενώ σε κάποια ορυχεία ο χρυσός εξακολουθεί να εξορύσσεται με παλιές μεθόδους, η συντριπτική πλειοψηφία του χρυσού εξορύσσεται χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό μεταλλευμάτων κολοσσιαίου μεγέθους, τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων, ενέργειας και υλικών.
Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία χρυσού εξαρτάται από παρά πολλές συνιστώσες.
Όταν μια από αυτές τις συνιστώσες είνα σε χαμηλή προσφορά  ή αφαιρεθεί, τότε ολόκληρο το σύστημα εξόρυξης χρυσού έχει σημαντικά προβλήματα.
Ένα παράδειγμα ενός από τα νεότερα και πιο εξελιγμένα ορυχεία χρυσού στον κόσμο είναι το ορυχείο Pueblo Viejo στη Δομινικανή Δημοκρατία, το οποίο ανήκει στην εταιρία Barrick (60%) και στην Goldcorp (40%), του οποίου η κατασκευή κοστισε 3,7 δισ. δολάρια.
Το ορυχείο Pueblo Viejo ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και τώρα λειτουργεί σε πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Η παραγωγή χρυσού στο ορυχείο Pueblo Viejo είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ουγγιές ετησίως.
Σύμφωνα με την Barrick, το κόστος πωλήσεων στο Pueblo Viejo ήταν 564 δολάρια ανά ουγγιά το 2016.
Ωστόσο, το κόστος πωλήσεων δεν περιλαμβάνει "όλα τα έξοδα".
Πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν τα διοικητικά έξοδα, τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, και η φορολογία.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνεται το αρχικό κόστος επένδυσης ύψους 3,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του ορυχείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ορυχείο Pueblo Viejo έχει περίπου 15,5 εκατ. oυγγιές αποδεδειγμένων και πιθανών αποθεμάτων χρυσού.
Παρόλο που θα προστεθούν στο μέλλον πρόσθετες ανακαλύψεις χρυσού στο ορυχείο, αν υποθέσουμε μια αρχική περίοδο αποπληρωμής 15 ετών, το ετήσιο κεφαλαιουχικό κόστος θα ήταν επιπλέον 250 δολάρια ανά ουγκιά χρυσού.
Έτσι, το κόστος πωλήσεων 564 δολάρια και το κόστος κεφαλαίου 250 δολαρίων ισούται τώρα με 814 δολάρια ανά ουγγιά.
Αλλά, σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα έξοδα που θα ωθούσαν το πραγματικό συνολικό κόστος για το ορυχείο Pueblo Viejo πάνω από τα 900 δολάρια ανά ουγγιά.
Παρόλο που το ορυχείο Pueblo Viejo είναι το ορυχείο χρυσού της Barrick με το χαμηλότερο κόστος στην εταιρεία, το συνολικό κόστος της Barrick για παραγωγή χρυσού πέρυσι ήταν 1.125 δολάρια ανά ουγγιά.
Ανεξάρτητα από αυτό, το ορυχείο Pueblo Viejo είναι ένα πολύ πολύπλοκο ορυχείο που επεξεργάστηκε 7,5 εκατομμύρια τόνους μεταλλευμάτων για να παράγει το 1,1 εκατ. ουγγιές χρυσού το 2016.
Σύμφωνα με την "έκθεση αειφορίας 2016" της Barrick, το ορυχείο Pueblo Viejo κατανάλωσε τα ακόλουθα το 2016:
Το ορυχείο Pueblo Viejo Υλικά και ενέργεια που καταναλώνονται:

-4,9 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού
-3.100 μετρικούς τόνους κυάνιο
-338.000 μετρικούς τόνους ασβέστη
-18,7 εκατομμύρια GigaJoules ενέργειας (ισοδύναμο με 3,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου)

Υπάρχουν πολλά άλλα υλικά που δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω λίστα, αλλά η δυνατότητα παραγωγής χρυσού στο ορυχείο Pueblo Viejo είναι δυνατή μόνο από μια πολύ σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού.
Η πλειοψηφία των υλικών και της ενέργειας που καταναλώνεται από το ορυχείο Pueblo Viejo πρέπει να μεταφερθεί στο νησί της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Καραϊβική.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός συντήρησης μόνο για τον στόλο φορτηγών μεταφοράς είναι 18 εκατ. δολάρια.
Και όταν ένα από τα 34 φορτηγά βγαίνει εκτός λειτουργίας, κοστίζει πολλά χρήματα.
Το κόστος της εταιρία όταν χαλάει ένα φορτηγό είναι 700  δολάρια ανά ώρα.
Τα έξι ελαστικά που χρησιμοποιεί το φορτηγό CAT 789 Haul κοστίζουν περίπου 30-40.000 το κομμάτι και διαρκούν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Το φορτηγό CAT 789 Haul καταναλώνει περίπου 0,3 μίλια ανά γαλόνι.



Επιπλέον, η εξόρυξη, η εκσκαφή και η άντληση μεταλλευμάτων από το ορυχείο Pueblo Viejo ελέγχεται από μηχανογραφικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.
Η μεταφορά του μεταλλεύματος από τον στόλο των μεγάλων φορτηγών παρακολουθείται από τεχνολογία αιχμής που σχεδιάζει την πιο αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης του μεταλλεύματος από το ορυχείο, οπότε χάνεται πολύ λίγος χρόνος.
Και πάλι, ο χρόνος είναι χρήμα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο περισσότερη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα, τόσο πιο πολύπλοκη και εύθραυστη γίνεται.
Φυσικά, η τεχνολογία είναι απαραίτη για την εκτέλεση των λειτουργιών αποτελεσματικότερα και ταχύτερα, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι εάν αφαιρεθούν ένα ή περισσότερα κρίσιμα μέρη, το πολύπλοκο σύστημα εξόρυξης υποβαθμίζεται.
Τι θα συνέβαινε με την παραγωγή χρυσού στο ορυχείο Pueblo Viejo εάν το κυανιούχο άλας δεν επαρκούσε;
Χωρίς κυανιούχο άλας, η επεξεργασία του χρυσού μεταλλεύματος σταματά.
Είναι πολύ εκπληκτικό το πόσο περισσότερο κοστίζει να παράγει σήμερα μια ουγγιά χρυσού απ 'ότι στις αρχές του αιώνα. Η τεράστια αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής χρυσού είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή είναι σχεδόν πενταπλάσια. Δυστυχώς, πολλοί αναλυτές των πολύτιμων μετάλλων υποδηλώνουν ότι η αύξηση της τιμής του χρυσού οφείλεται είτε στο συναίσθημα της αγοράς είτε στην αυξημένη ζήτηση.
Η τεράστια αύξηση της τιμής του χρυσού οφειλόταν στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου:



Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν επίσης το κόστος παραγωγής χρυσού.
Για παράδειγμα, η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού πρέπει τώρα να μεταφέρει πολύ περισσότερο μεταλλεύματα για να παράγει την ίδια πσότητα χρυσού που παρήγαγε το 2000.
Το επόμενο διάγραμμα δείχνει την πτώση της απόδοσης της βιομηχανία εξόρυξης χρυσού από το 2005 έως το 2013:



Σε μόλις οκτώ χρόνια, οι πέντες μεγαλύτερες εταιρίες ορυχείων χρυσού είδαν μια μείωση σχεδόν 30% μείωση της μέσης απόδοσης σε χρυσό από 1,68 γραμμάρια/τόνο σε 1,2 γραμμάρια/τόνο.
Έτσι, τώρα χρειάζεται 40% περισσότερο μετάλλευμα  για να παραχθεί ην ίδια ποσότητα χρυσού σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και υλικά για να παραχθεί ο χρυσός από ότι 16 χρόνια νωρίτερα.
Το επόμενο γράφημα θέτει σε προοπτική το αυξημένο κόστος παραγωγής χρυσού σήμερα έναντι του 2000:



Αυτό το γράφημα δείχνει την αύξηση του "Κόστους Πωληθέντων Προϊόντων" για την παραγωγή χρυσού στις κορυφαίες 8 εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως.
Παρόλο που πολλές από τις εταιρείες παρουσίασαν πτώση του Κόστος των Πωλημένων Αγαθών από την κορυφή του 2013, ο συνολικός αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι το 2000.
Ορισμένες από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο παραπάνω διάγραμμα είδαν το "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" αυξήθηκε σημαντικά επειδή αύξησαν σημαντικά την παραγωγή χρυσού.
Ωστόσο στην περίπτωση της ο Barrick δεν ισχύει αυτό.
Η Barrick παρήγαγε 5,9 εκατ. ουγγιές χρυσού με κόστος 553 εκατ. δολάρια έναντι κόστους 5,4 δισ. δολαρίων το 2016 με 5,5 εκατ. ουγγιές χρυσού.
Το κόστος "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" της Barrick αυξήθηκε δέκα φορές, ενώ η παραγωγή είναι περίπου η ίδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της YCharts.com και των ετήσιων εκθέσεων αυτών των εταιρειών, το συνολικό "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" το 2000 ήταν 4,9 δισ. δολάρια έναντι 23,6 δισ. δολαρίων το 2016:



Τώρα, αυτό που είναι εκπληκτικό για τα στοιχεία στο παραπάνω γράφημα είναι ότι το"Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" έχει υπερτετραπλασιάσει, ενώ η συνολική παραγωγή χρυσού στην αυξήθηκε μόνο κατά 2 εκατ. ουγγιές.
Το "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" των οχτώ μεγαλύτερων εταιρίες του κλάδου αυξήθηκε από 206 δολάρια ανά ουγγιά το 2000 σε 907 δολάρια το 2016.
Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής χρυσού είναι ο λόγος που η τιμή αυξήθηκε από 279 δολάρια το 2000 σε 1.251 δολάρια το 2016.
Ας δούμε τη σύγκριση:

"Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων"  έναντι τιμή χρυσού:

2000 έναντι 2016 Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων = 4,4 φορές αύξηση

2000 έναντι 2016 τιμή χρυσού = 4,5 φορές αύξηση

Επομένως, αν αφαιρέθουν σουμε όλες οι "δυνάμεις" προσφοράς και ζήτησης από την εξίσωση, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό με το "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων".
Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξεταστεί και η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών.
Την ίδια περίοδο, για τις οχτώ μνεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης χρυσού συνολικές οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν από 1,7 δισ. δολάρια το 2000 σε 6,1 δισ. δολάρια το 2016:



Και πάλι φαίνεται ότι οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν από 72 δολάρια ανά ουγγιά το 2000 σε 234 δολλάρια ανά ουγγιά το 2016, ενώ η συνολική παραγωγή αυξήθηκε μόνο κατά 2 εκατ. ουγγιές.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν μόνο κατά 3,2 φορές σε σχέση με το "Κόστος Πωληθέντων Προϊόντων" που αυξήθηκε μόνο 4,4 φορές, αλλά δείχνει ότι κοστίζει πολύ περισσότερα χρήματα για να διατηρήσει ή να αντικαταστήσει την παραγωγή χρυσού.
Αν καταλάβουμε ότι η σημερινή αξία του χρυσού συνδέεται με το κόστος παραγωγής του, τότε αποδυκνείεται ότι η τιμή του έχει μια οροφή.
Σίγουρα, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε υποχωρήσε σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η μέση ετήσια τιμή του παρέμεινε κοντά στο (ή πάνω από) το κόστος παραγωγής του εδώ και αρκετό καιρό:



Αυτό το γράφημα αντιπροσωπεύει την "Ανάλυση Ανάκτησης Καθαρού Εισοδήματος" για τις εταιρίες Barrick και Newmont, τις δύο μεγαλύτερες μεγαλύτερες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο.
Το κόστος της Barrick για παραγωγή χρυσού το 2016 ήταν 1,125 δολάρια όταν η τιμή spot του χρυσού ήταν 1.251 δολάρια η ουγγιά.
Επομένως, η αγορά έχει την τιμή του χρυσού πάνω από το κόστος παραγωγής (σε αυτές τις δύο εταιρείες) από το 2000 τουλάχιστον.
Τέλος, η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού χρειάζεται τεράστια ποσότητα υλικών, εξαρτημάτων, ενέργειας καθώς και ένα πολύ περίπλοκο σύστημα αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου.
Εάν ένα μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού δεν υπάρχει η είναι μικρή η ποσότητά του, τότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο να παραχθεί χρυσός.
Ωστόσο ο παράγοντας ενέργεια είναι ο πιο καθοριστικός.
Μόλις ο κόσμος αρχίσει να βιώνει μια πτώση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, το τεράστιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας θα αρχίσει να καταρρέει.
Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τα μεγαλύτερα ορυχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης