Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η ανάκαμψη στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου δεν έχει κορυφωθεί ακόμα

MarketWatch: Η ανάκαμψη στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου δεν έχει κορυφωθεί ακόμα
Ο CEO της Vitol εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 45 δολ. ανά βαρέλι το 2018
Η ισχυρή ανάκαμψη στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν εμφανίζει σημάδια πτώσης και είναι πιθανό να περιορίσει τις τιμές του μαύρου χρυσού τα απόμενα χρόνια, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς της βιομηχανίας, ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξακολουθήσουν να μειώνουν την παραγωγή τους.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Oil & Money στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, οι θετικές προοπτικές για την παραγωγή σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ αποτέλεσαν επαναλαμβανόμενο θέμα καθόλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων, με μία σειρά εμπειρογνωμόνων πετρελαίου να προβλέπουν συνεχή αύξηση της παραγωγής.
«Το αμερικανικό σχιστολιθικό βρίσκεται σε διαδικασία αναστροφής και πιστεύω ότι θα έχουμε μία δεύτερη κορύφωση», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας στην Energy Intelligence, David Knapp, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι δε θα είναι τόσο υψηλή όσο η πρώτη.
Παράλληλα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σχιστολιθικού στη χώρα, η Pioneer Natural Resources δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την παραγωγή της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, κυρίως λόγω του πετρελαίου που «αναβλύζει» από την περιοχή του Τέξας.
«Έχει σημειωθεί δραματική αύξηση στις εξέδρες γεωτρήσεων κατά το τελευταίο έτος», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, Tim Dove, προσθέτοντας ότι «2.400 πηγές έχουν διανοιχτεί και μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική».
Ακόμα και αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά λόγω της ισχυρότερης αμερικανικής παραγωγής, ο CEO της Pioneer εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εταιρεία του μπορεί να συνεχίσει την επέκτασή της, ακόμα και ο μαύρος χρυσός φτάσει στα 20 δολ. ανά βαρέλι, δίνοντάς του αρκετό περιθώριο για να συνεχίσει την άντληση.
Η ισχυρή άνοδος στις ΗΠΑ έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αγωνίζονται για να μειώσουν το παγκόσμιο πλεόνασμα που διατηρεί χαμηλές τις τιμές του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014, με το αργό πετρέλαιο να έχει επιστρέψει γύρω από τη ζώνη των 50 δολ. ανά βαρέλι και το Brent να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα 60 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η «επανάσταση του σχιστολιθικού» είναι πιθανό να θέσει «ταβάνι» στις τιμές του πετρελαίου μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον CEO της Vitol Group, Ian Taylor, το σενάριο των 45 δολ. ανά βαρέλι για το επόμενο έτος φαντάζει περισσότερο ρεαλιστικό σε σχέση με τις γενικότερες εκτιμήσεις των 60 δολ. ανά βαρέλι.
«Εκτιμώ πως υπάρχει πιθανότητα το πετρέλαιο να υποχωρήσει στα 40 με 50 δολ. ανά βαρέλι, καθώς υπάρχει ακόμα μία μεγάλη άνοδος που θα έρθει στην παραγωγή των ΗΠΑ, και η οποία θα μειώσει τις τιμές», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Taylor κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης