Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Πώς ο Trump μπορεί να… τινάξει στον αέρα τη γερμανική οικονομία

Handelsblatt: Πώς ο Trump μπορεί να… τινάξει στον αέρα τη γερμανική οικονομία
Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος πλήττει τις γερμανικές επιχειρήσεις
Με ένα εκτενές άρθρο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (και μάλιστα στην αγγλική έκδοσή της) κατακεραυνώνει την πολιτική του Donald Trump σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (από το εμπόριο έως τη Ρωσία και το Ιράν) και ταυτόχρονα καλεί την Ευρώπη να αντιδράσει όσο είναι ακόμη νωρίς.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο Donald Trump αν και βρίσκεται μόλις 10 μήνες στην εξουσία τείνει να μετατραπεί στην υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τη γερμανική οικονομία, με δεδομένες τις θέσεις του για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τη στάση του έναντι του Ιράν και της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Υπό την ηγεσία του κ. Trump οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια, καθώς οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ των διμερών συμφωνιών ώστε να μπορούν να «επικρατήσουν» έναντι μικρότερων κρατών.
Οι ανοικτές αγορές δεν είναι πλέον της μόδας.
Για την κυβέρνηση Trump το διεθνές εμπόριο είναι απλά ο τρόπος μέσω του οποίου οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να κλέψουν τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το νόμο του Trump: Η Αμερική κάνει ό,τι θέλει», σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Η κατάργηση της NAFTA

Η γερμανική οικονομία, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο απ’ όλες από την πολιτική Trump για ένα και μοναδικό λόγο: είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις εξαγωγές.
Η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 114 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας που φθάνει στα 283 δισ. ευρώ.
Όπως όλα υποδεικνύουν το πλήγμα για τις γερμανικές επιχειρήσεις θα καταστεί ακόμη πιο ισχυρό, καθώς ο Trump ετοιμάζεται να καταργήσει και τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (North American Free Trade Agreement – NAFTA).
Η κατάργηση της NAFTA θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των VW, Audi, Mercedes και BMW, των οποίων τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι εγκατεστημένα στο Μεξικό.

Κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η Handlesblatt, η επίθεση του Trump στο Ιράν και η απειλή του ότι θα «καταστρέψει» τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και η επέκταση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, αποτελούν δύο ακόμη σημεία που δυσκολεύουν τη ζωή των γερμανικών επιχειρήσεων.
Οι γερμανικές τράπεζες, φοβούμενες την επιβολή προστίμων από τις ΗΠΑ στις αμερικανικές μονάδες τους, διστάζουν όλο και περισσότερο να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες στις οποίες εμπλέκεται και το Ιράν.
Αποτέλεσμα οι ελπίδες για αναβίωση των καλών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ιράν να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τη θέση των γερμανικών εταιρειών να έχουν πάρει επιχειρήσεις από
Γαλλία και Κίνα.
Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα εάν υπάρξουν νέες αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.
Παρά τους περιορισμούς που ισχύουν, οι γερμανικές εταιρείες έχουν εξαιρετικά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, με τις επενδύσεις να έχουν τετραπλασιαστεί στη διετία 2015-16.
Υπάρχουν περίπου 5.000 γερμανικές επιχειρήσεις που κάνουν business με τη Μόσχα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ορισμένα κορυφαία ονόματα, όπως αυτά των BASF και Siemens.
Το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας ενισχύθηκε 25% στο α’ εξάμηνο του 2017.

Η πρέπουσα αντίδραση

«Ποια θα πρέπει να είναι, άραγε, η γερμανική στρατηγική;», αναρωτιέται η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι η «καλή θέληση» δεν φθάνει για να πείσει τον Trump να αλλάξει στάση.
Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η αναζήτηση νέων συμμάχων, όπως οι Ινδία και Ν. Κορέα ή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Καλό θα ήταν, επίσης, να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Κίνας, καθώς το Πεκίνο –και χάρη στον Trump- έχει μετατραπεί στον βασικό υποστηρικτή του ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είναι καιρός η Ευρώπη και η Γερμανία να χειραφετηθούν από τις ΗΠΑ, χωρίς, όμως, να χάσουν έναν μεγάλο σύμμαχο.
Η Γερμανία θα ευγνωμονεί για πάντα τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που της παρείχαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως σήμερα είναι μία διαφορετική εποχή.
Όπως το έθεσε ο μέχρι πρότινος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Z. Gabriel «ο Trump αντιπροσωπεύει το αντί-μοντέρνο.
Αντί να είναι κοσμοπολίτης στοχεύει στην απομόνωση των ΗΠΑ από την υπόλοιπη υφήλιο».
Σαφώς κανείς δεν θέλει να δει μία απομονωμένη Αμερική.
Ταυτόχρονα, όμως, έχει φθάσει η ώρα ο κ. Trump να καταλάβει ότι η τακτική του έχει φθάσει στα όριά της και ότι, επίσης, η δύναμη των ΗΠΑ έχει και αυτή όρια», καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης