Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνεμος ευρωσκεπτικισμού στις όχθες του Μολδάβα - «Πονοκέφαλο» στην ΕΕ προκαλεί ο «τσέχος Trump»

tags :
Άνεμος ευρωσκεπτικισμού  στις όχθες του Μολδάβα - «Πονοκέφαλο» στην ΕΕ προκαλεί ο «τσέχος Trump»
Εκμεταλλεύεται την ισχυρή αποστροφή των ψηφοφόρων για τα πολιτικά κόμματα που πλήττονται από σκάνδαλα διαφθοράς, σύμφωνα με τον G.Blegnek
Ανεμος ευρωκεπτικισμού θα φυσήξει στις όχθες του Μολδάβα με την προαναγγελθείσα νίκη του λαϊκιστικού κινήματος ANO του εκατομμυριούχου Andrej Babiš , του «τσέχου Trump», στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Τσεχική Δημοκρατία.
«Ενα μέρος των ψηφοφόρων, των πολιτικών και των δημοσιογράφων τείνουν να παρουσιάζουν αυτές τις εκλογές ως ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Andrej Babiš.
Αλλά το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο είναι ότι το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης και η κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος», προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμονας G. Blegnek.
Ομως, το κίνημα του Andrej Babiš δεν είναι το μόνο που επενδύει στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, αφού η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο και το SPD, ένα κόμμα της άκρας δεξιάς με αντι-μεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή ρητορική.
Στα τσεχικά ταμπλόιντ, ο Α.Bampis αναφέρεται ως «τσέχος Berlusconi».
Εκμεταλλεύεται την ισχυρή αποστροφή των ψηφοφόρων για τα πολιτικά κόμματα που πλήττονται από σκάνδαλα διαφθοράς, σύμφωνα με τον G.Blegnek.
Και αυτό παρά τις περιπέτειες που έχει και ο ίδιος με τη δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων...
Επικριτικός απέναντι στην ευρωζώνη και τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών που θεωρεί ότι περιορίζουν την εθνική κυριαρχία, δεν είναι ωστόσο εχθρός της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθαυτής, ούτε υποστηρίζει το Tchexit.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα διαδεχθεί τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του σοσιαλδημοκράτη (CSSD) M. Sobotka όπου το ANO διατηρεί σημαντικά υπουργεία.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM δίνει το 30,9% των ψήφων στο κίνημα του Μπάμπις, ιδιοκτήτη του κολοσσού αγροτικών προϊόντων, της Agrofert, ιδιοκτήτη επίσης δύο εφημερίδων και κατόχου της δεύτερης σε μέγεθος περιουσίας της χώρας.
«Εάν νικήσουμε, θα ήθελα να ηγηθώ αυτής της χώρας. Θα ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι η πολιτική μπορεί να γίνει καλύτερα», λέει ο Andrej Babiš.
Το ποσοστό που προβλέπεται να εξασφαλίσει το ANO ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών του CSSD (13,1%) και του κόμματος της δεξιάς ODS (9,1%), που υπήρξαν οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της τσεχικής πολιτικής σκηνής.
Ο Andrej Babiš επιδιώκει το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και αντιτίθεται στην υιοθέτηση του ευρώ, στοιχεία που προσελκύουν τους συχνά ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους και αρέσουν πολύ σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Από την πλευρά του το ακροδεξιό SPD του τσεχο-ιάπωνα επιχειρηματία T. Okamoura, εχθρικού προς τη μετανάστευση και υποστηρικτή της εξόδου της Τσεχίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξασφαλίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις το 7,3% των ψήφων.
«Πλέον δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μετανάστες σε μας, η χώρα περνά μία καλή οικονομική περίοδο και παρά ταύτα υπάρχει δυσαρέσκεια και μνησικακία στον κόσμο», διαπιστώνει ο G. Blegnek.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές, έρχονται οι προεδρικές τον προσεχή Ιανουάριο.
Τότε ο βετεράνος της αριστεράς M. Zeman, 73 ετών, φιλορώσος, φιλοκινέζος , εχθρός της μετανάστευσης και υποστηρικτής των θέσεων του Andrej Babiš, θα διεκδικήσει μία δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης