Διεθνή

Schaeuble: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε ακόμη ν' ανέβει το «βουνό» - Λάθος η δημόσια συζήτηση για το Grexit

Schaeuble: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε ακόμη ν' ανέβει  το «βουνό» - Λάθος η δημόσια συζήτηση για το Grexit
Ο έμπειρος πολιτικός εκτιμά ότι, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σύντομα στις αγορές και δεν επαναλαμβάνει το αίτημά του περί ενός προσωρινού Grexit
Ως θετικό χαρακτηρίζει το «ισοζύγιο» της θητείας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στη FAZ ενόψει της αποχώρησής του την Τρίτη (24/10) για να αναλάβει την  προεδρία της γερμανικής Βουλής.
Μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρεται στην Ελλάδα, καθώς η θητεία του συνέπεσε χρονικά με την κρίση στην Ευρωζώνη.
«Συνολικά το έργο μας μπορεί να κριθεί ως θετικό, η Ελλάδα δεν έχει ανέβει ακόμη το ‘’βουνό’’ αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Οι άλλες χώρες, που επλήγησαν από την κρίση ούτως ή άλλως έχουν ανακάμψει», σημειώνει ο Schaeuble.
Ο έμπειρος πολιτικός εκτιμά ότι, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σύντομα στις αγορές και δεν επαναλαμβάνει το αίτημά του περί ενός προσωρινού Grexit, ενώ υποστηρίζει, πως η δημόσια συζήτηση επ’ αυτού δεν βοήθησε στην εξέλιξη της κατάστασης.
Σχολιάζει πως με την εξέλιξη αυτή διαψεύστηκαν οι ζοφερές προβλέψεις ειδικών και οικονομολόγων για το μέλλον της Ελλάδας και το ενδεχόμενο μίας εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Παράλληλα ο επί οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί για νέους κινδύνους, που απορρέουν από τις διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Έχουμε ορισμένες πληθωριστικές τάσεις σε μετοχές ή ακίνητα λόγω της υψηλής ρευστότητας, εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Όταν ρωτήθηκε αν η κρίση του ευρώ τελείωσε οριστικά, περιορίστηκε να απαντήσει:
«Ας ελπίσουμε».
Ο Schaeuble εξέφρασε την εκτίμησή του για τον επικεφαλής του FDP  Christian Lindner, ο οποίος θεωρείται  ως ένας εκ των πιθανότερων υποψηφίων για τη διαδοχή του.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως εντυπωσιάστηκε από τους χειρισμούς του Lindner τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν το κόμμα του βρισκόταν εκτός Κοινοβουλίου.
Ωστόσο απέρριψε την άποψη του επικεφαλής των Φιλελευθέρων ότι, το υπουργείο Οικονομικών όταν βρίσκεται στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι ένας θεσμός που απλώς λογοδοτεί στην καγκελαρία ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Επιπλέον ο  Schaeuble τάσσεται εναντίον της τοποθέτησης ενός ειδικού στα θέματα προϋπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών.
«Ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να ηγηθεί πολιτικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν χρειάζεται να είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματίας στα οικονομικά, ο οποίος είναι ακόμη ένας κίνδυνος, γιατί δεν θα ακούει πλέον τους συμβούλους του», προσθέτει.
Το έργο στο υπουργείο, συμπληρώνει, θα πρέπει ένας υπουργός να είσαι θέση και το να εξηγήσει αλλά και να το επικοινωνήσει.
Ο ίδιος θεωρεί ως επίτευγμά της θητείας του την αποστασιοποίηση από κάθε λογής συμφέροντα.
Για την αποχώρησή του, αναφέρει, πως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, καθώς είναι 75 ετών και για αυτό αποφάσισε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της γερμανικής Βουλής.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης