Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «χτύπημα» του Erdogan: Οι ΗΠΑ δεν είναι μία δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα

tags :
Νέο «χτύπημα» του Erdogan: Οι ΗΠΑ δεν είναι μία δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα
Τα σχόλια αυτά του Τούρκου προέδρου έρχονται να διαψεύσουν τις ελπίδες αναλυτών για μία γρήγορη αποκλιμάκωση στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη και με αφορμή τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών εναντίον μελών της προσωπικής του φρουράς για ξυλοδαρμό διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον τον Μάιο 2017, ο Erdοgan έκανε λόγο για ένα αντιδημοκρατικό κατηγορητήριο.
«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι το λίκνο της δημοκρατίας.
Αυτό δεν μπορεί να ισχύει.
Αυτό δεν μπορεί να είναι δημοκρατία»,  τόνισε ο Erdogan σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
«Εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον των εσκεμμένων σωματοφυλάκων μου  στις ΗΠΑ, όπου πήγα στην πρόσκληση, με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πω ότι πρόκειται για μια πολιτισμένη χώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Εκτιμάται, πως τα σχόλια αυτά έρχονται να διαψεύσουν τις ελπίδες αναλυτών για μία γρήγορη αποκλιμάκωση στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.     
Υπενθυμίζεται , ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν περιορίσει την έκδοση θεωρήσεων στους πολίτες του άλλου κράτους.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν 15 Τούρκους, μέλη της προσωπικής ασφαλείας του Erdogan για επίθεση εναντίον διαδηλωτών κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Μάιο 2017.
Ο Erdogan απάντησε ότι το κατηγορητήριο δεν είναι δεσμευτικό για την Άγκυρα.
Η αντιπαράθεση εντάθηκε, αφού οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο προξενικά στελέχη των ΗΠΑ, και τους δύο Τούρκους υπηκόους.
Τον Μάιο, συνελήφθη ένας μεταφραστής στο προξενείο της νότιας επαρχίας Αντάνα ενώ περί τα μέσα Οκτωβρίου 2017 κρατήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Και οι δύο κατηγορούνται σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 .
Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως αβάσιμες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης