Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Δεν μπορεί να παρέμβει στην Καταλονία η ΕΕ, όπως εκτιμά Γερμανός πολιτικός επιστήμων

Deutsche Welle: Δεν μπορεί να παρέμβει στην Καταλονία η ΕΕ, όπως εκτιμά Γερμανός πολιτικός επιστήμων
Η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Ισπανία, υποστήριξε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων
Δεν βλέπει περιθώρια διαμεσολάβησης από τις Βρυξέλλες, δηλώνει μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο  Γερμανός πολιτικός επιστήμων, Γκύντερ Μάιχολντ, ο οποίος έχει ζήσει και εργαστεί χρόνια στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική.
Και αυτό, όπως γράφει η Deutsche Welle,  γιατί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα επιθυμούσαν να παρέμβουν σε μία υπόθεση που αφορά την εσωτερική συγκρότηση ενός κράτους - μέλους και επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για αποσχιστικές κινήσεις σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό επιστήμων, «η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει, κάτι τέτοιο θα υπερέβαινε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Ισπανία.
Νομίζω ότι η εγκράτεια που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στις δηλώσεις τους είναι ο ορθός δρόμος».
Πάντως, πολλοί Καταλανοί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle,   είχαν επενδύσει ελπίδες σε μία στήριξη εκτός συνόρων, θεωρώντας προφανώς ότι μία ανοιχτή "Ευρώπη των περιφερειών" θα ευνοούσε κατ΄ εξοχήν το εγχείρημα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.
Αυτό ήταν άλλωστε το αφήγημα του "καταλανισμού" και του τοπικού εθνικισμού, υπενθυμίζει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και λέει «αν δείτε την ιστορία του καταλανισμού θα διαπιστώσετε ότι η βασική του θέση ήταν η εξής: η Ισπανία είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση.
Αυτή η ελπίδα για την Ευρώπη συνθλίβεται όμως στο σκληρό μέτωπο που ορθώνουν η Κομισιόν, αλλά και τα κράτη-μέλη απέναντι στην Καταλονία, γιατί προφανώς φοβούνται και άλλες αποσχιστικές κινήσεις στην Ευρώπη».
«Αγνοούν την πολιτική διαδικασία»
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς θα οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης, όταν μάλιστα ο Iσπανός πρωθυπουργός Μ. Rajoy απορρίπτει αυτό που o τοπικός κυβερνήτης Carles Puigdemont, αποκαλεί "διάλογο" για το μέλλον της Καταλονίας; Η εκτίμηση του καθηγητή Μάιχολντ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle,   είναι ότι και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν υπερβολική προσήλωση σε νομικά επιχειρήματα, λέγοντας πως «τόσο η καταλανική, όσο και η ισπανική κυβέρνηση, οχυρώνονται πίσω από επιχειρήματα συνταγματικής υφής και παραμελούν την πολιτική διεργασία».
Κατά τον ίδιο, «το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσουν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων σε κάθε πλευρά, δηλαδή από τη μία η σύμπλευση της ισπανικής κυβέρνησης με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ισορροπίες στο εσωτερικό του αυτονομιστικού κινήματος στη Βαρκελώνη. Όσο θα αναδεικνύεται ο πλουραλισμός των απόψεων, τόσο θα αυξάνουν τα περιθώρια για διάλογο και διαμεσολάβηση».
Σχολιάζοντας την κινητοποίηση της Παρασκευής στη Βαρκελώνη με στόχο τις τράπεζες, όταν αυτονομιστές καλούσαν τους πολίτες της Καταλονίας να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση δύο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Βαρκελώνης μετά τις εξαγγελίες περί ανεξαρτησίας, ο Γερμανός καθηγητής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle,  υποστηρίζει ότι μία τέτοια κίνηση δεν ωφελεί τους Καταλανούς, λέγοντας πως «είναι ένα απλό πυροτέχνημα, δεν προσφέρει τίποτα.
Και επιπλέον ο κόσμος αισθάνεται ήδη μεγάλη ανασφάλεια για τις οικονομικές επιπτώσεις όλων αυτών που συμβαίνουν.
Θεωρώ βέβαιο ότι θα εκτιμήσει καλύτερα το συμφέρον του και δεν θα παρασυρθεί σε ένα χάος που θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες ζωής του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης