Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χαιρέτισε την απελευθέρωση της Ράκα ο Trump - Τι ανέφερε

Reuters: Χαιρέτισε την απελευθέρωση της Ράκα ο Trump - Τι ανέφερε
Στόχος του Αμερικάνου προέδρου είναι η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία και να επιτευχθεί ειρήνη διαρκείας
Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα χαιρέτισε το Σάββατο 21/10 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα ορόσημο στην παγκόσμια εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών.
Την Παρασκευή 20/10 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποτελούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους ανακοίνωσαν επίσημα την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος μετά από τέσσερις μήνες μαχών και πρόσθεσαν ότι η πόλη θα αποτελέσει μέρος της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής Συρίας.
"Μαζί, οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν όλη την πόλη από τον έλεγχο του ISIS" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump.
"Η ήττα του ISIS στη Συρία συνιστά μία καθοριστική εξέλιξη στην παγκόσμια εκστρατεία για να ηττηθεί το ISIS και η αποτρόπαια ιδεολογία του, ενώ με την απελευθέρωση της πρωτεύουσάς του και του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών του, το τέλος του χαλιφάτου είναι πλέον ορατό" συμπλήρωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Ο Trump είπε ότι η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους που άρχισε επί των ημερών του προκατόχου του Barack Obama, σύντομα θα μπει σε μία νέα φάση, στην οποία οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να υποστηρίζουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, να αποκλιμακώσουν τη βία στη Συρία και να προωθήσουν τις συνθήκες για μία ειρήνη διαρκείας, έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην απειλήσουν ξανά τη συλλογική ασφάλεια.
"Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα υποστηρίξουμε τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που θα βάλουν τέλος στη βία, θα επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να γυρίσουν ήσυχα στα σπίτια τους και θα προωθήσουμε μία πολιτική μετάβαση που θα τιμά τη θέληση του λαού της Συρίας" εξήγησε ο Trump.
Στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά για τον Bashar al - Assad και επίσης δεν ξεκαθάρισε πώς οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.
Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η πολιτική απέναντι στον Assad παραμένει ως έχει.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Assad δεν έχει μέλλον ως κυβερνήτης της Συρίας και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι μία σταθερή Συρία δεν είναι εφικτή, όσο εκείνος παραμένει στα πράγματα.
Η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος γίνεται παράλληλα με έναν πολύπλευρο εμφύλιο ανάμεσα στον Assad, τον οποίο στηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν και τους αντάρτες που έχουν τη στήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ήττα του ISIS στη Ράκα είναι μόνο η αρχή μίας ευρύτερης πάλης από τις ΗΠΑ για να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξέγερση πάει να ξεσπάσει και να σταθεροποιήσουν την περιοχή, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί μία στρατηγική κατανόησης για τη Συρία.
Την Παρασκευή 20/10 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι ο γαλλικός στρατός θα συνεχίσει τις μάχες κατά του ISIS στη Συρία, αλλά και ότι η πτώση της Ράκα πρέπει να οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης