Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το οικονομικό ημερολόγιο της νέας εβδομάδας (23 - 27/10) - Στην ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών

Το οικονομικό ημερολόγιο της νέας εβδομάδας (23 - 27/10) - Στην ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών
Ο κατάλογος με τα πέντε μεγαλύτερα γεγονότα του οικονομικού ημερολογίου που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα
Στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα επικεντρωθούν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές την εβδομάδα, που αρχίζει αύριο (23/10), καθώς αναμένονται λεπτομέρειες σχετικά με τους σχεδιασμούς μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τα πρώτα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2017, προκειμένου να εκτιμήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις των τυφώνων Harvey, Irma και Maria στην οικονομική δραστηριότητα και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την άποψη της Fed για τη νομισματική πολιτική.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παράγοντες της αγοράς θα επικεντρωθούν στην πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του έτους ώστε να διαγνωστεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η βρετανική οικονομία αλλά και η πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια το 2017.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία.
Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγαλύτερη παροχή κινήτρων για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επίσης αναμένεται η ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική από την Τράπεζα του Καναδά.
Ο κατάλογος με τα πέντε μεγαλύτερα γεγονότα του οικονομικού ημερολογίου που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αγορές, όπως τα παρουσιάζει το Investing. com.

1. Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιτόκιο λήγει την Πέμπτη (26/10), χωρίς να αναμένονται σημαντικές αλλαγές πολιτικής.
Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής θα δοθεί στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το πότε και πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει την παρουσίαση του μηνιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού σε 40 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα 60 δισ. ευρώ που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2017.
Πηγές κοντά στις συζητήσεις της ΕΚΤ πριν από τη συνεδρίαση αναφέρουν ότι η παράταση εννέα μηνών φαίνεται πιθανή με τις συζητήσεις για μηνιαίες αγορές μεταξύ 25 δισ. και 40 δισ. ευρώ.
Αλλά το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα διατηρηθεί το μοντέλο της αγοράς ανοικτού τύπου, καθιστώντας δυνατή μια ακόμη επέκταση του QE ή θα διαφανεί το τέλος της αγοράς ομολόγων, όπως απαιτεί κυρίως η Γερμανία.
Εκτός από την ΕΚΤ, οι παράγοντες της αγοράς θα πληροφορηθούν τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο 2017 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη (24/10) για να εκτιμηθεί η ισχύς της οικονομίας της περιοχής.
Υπάρχει επίσης ενδιαφέρουσα έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία από το ινστιτούτο Ifo που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (25/10).

2. Αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2017 στις ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα πρώτα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του 2017 την Παρασκευή (27/10)
Η έκθεση αναμένεται να επιδεινώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ετήσιο ρυθμό 2,6% από 3,1%, ενώ η μείωση των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής, της κατασκευής και πώλησης κατοικιών όπως όλα δείχνουν, οφείλεται στους τυφώνες Harvey και Irma, που έπληξαν τις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθορίζουν στο 90% την πιθανότητας αύξησης του επιτοκίου Fed τον Δεκέμβριο του 2017.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τους συντελεστές δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2017.
Οι επενδυτές είναι επίσης πιθανό να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump.
Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών των δεικτών S & P 500 και Dow Jones, όπως της Amazon, της Alhpabet, της Intel, της Microsoft, της Twitter, της McDonald's, της Caterpillar της General Motors και της Ford.

3. Αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2017 στη Μεγάλη Βρετανία

Την Τετάρτη (25/10) αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για το τρίτο τρίμηνο του 2017
Η έκθεση αναμένεται να αποκαλύψει ότι η οικονομία αυξήθηκε με ρυθμούς κατά 0,3% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αφού επεκτάθηκε με τον ίδιο ρυθμό κατά την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.
Σε ετήσια βάση, η βρετανική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το γ τρίμηνο του 2017, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς από την αύξηση του 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια υποτονική εικόνα της οικονομίας ενώ η κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές πιέσεις και οι αντίστοιχες των τιμών συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εξάλλου εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

4. Στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία

Την Πέμπτη (26/10) αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία.
Οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι θα παραμείνει σταθερός στο 0,8%.
Η ισχνή αύξηση πάντως του πληθωρισμού είναι αρκετά μακριά από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2% και αναμένεται να της ασκηθεί πίεση για διατήρηση του προγράμματος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

5. Απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια

Την Τετάρτη (25/10) αναμένονται οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια.
Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 1,0%.
Οι αποφάσεις αναμένονται στη «σκιά» των στοιχείων, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (20/10) περί απροσδόκητης μείωσης των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο 2017, «μαρτυρώντας» επιβράδυνση στην ανάπτυξη μετά από ένα «ζεστό» πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης