Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συντριπτικό ναι από Λομβαρδία και Βένετο για μεγαλύτερη αυτονομία

tags :
Ιταλία: Συντριπτικό ναι από Λομβαρδία και Βένετο για μεγαλύτερη αυτονομία
Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 40% στη Λομβαρδία και στο 57% στο Βένετο
Συντριπτικά υπέρ της εκχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας τάχθηκαν οι πολίτες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετου στη βόρεια Ιταλία κατά το χθεσινό δημοψήφισμα που είχε κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά το 95% υπέρ του ναι στη Λομβαρδία, ενώ στο Βένετο το ποσοστό του ναι ήταν ακόμη υψηλότερο, 98%.
Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% και στο 57% αντίστοιχα.
Οι διοργανωτές πάντως του δημοψηφίσματος αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν διασαλεύεται η ενότητα της Ιταλίας και ότι απλά δίνεται η ευχέρεια στους περιφερειάρχες να διαπραγματευτούν από καλύτερη θέση με τη κεντρική κυβέρνηση για τα αιτήματα τους.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Roberto Maroni είχε δηλώσει πως θα θεωρούσε επιτυχία μια συμμετοχή πάνω από το 34%, ενώ σημειώνεται ότι στο Βένετο, η ψηφοφορία δεν θα θεωρείτο έγκυρη εάν δεν ξεπερνιόταν το όριο του 50%.
Οι ψηφοφόροι στις δύο περιφέρειες εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν «επιπρόσθετες μορφές και ιδιαίτερους όρους αυτονομίας», αυτονομία που θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Ρώμη, ενώ εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Υπέρ του ναι είχαν ταχθεί η Λέγκα του Βορρά, η Forza Italia του Berlusconi, το Κίνημα των 5 Αστέρων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε πάρει θέση.
Σημειώνεται ότι η Λομβαρδία και το Βένετο είναι από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας καθώς συνεισφέρουν πάνω από το 30% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι δύο αυτές περιφέρειες δίνουν ετησίως φόρους ύψους 70 δις ευρώ και πλέον οι περιφερειάρχες αναμένεται να ζητήσουν από τη Ρώμη, τα μισά από αυτά τα χρήματα να διατεθούν για αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις υποδομές τους, για την Υγεία και την Παιδεία στις περιφέρειες τοςυ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης