Τελευταία Νέα
Διεθνή

Romeva (ΥΠΕΞ Καταλονίας): Δεν θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Μαδρίτης αλλά τη θέληση του λαού

Romeva (ΥΠΕΞ Καταλονίας): Δεν θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Μαδρίτης αλλά τη θέληση του λαού
Κρίσιμη εβδομάδα για την επόμενη ημέρα της Καταλονίας και της Ισπανίας
Την θέση ότι οι Αρχές της Καταλονίας δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Μαδρίτης αλλά τη θέληση του καταλανικού λαού διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Raul Romeva ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Rajoy να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη αναλαμβάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας.
«Η Δημοκρατία της ΕΕ δεν θα είναι αξιόπιστη, εάν επιτρέψει στην Ισπανία να αναλάβει τον έλεγχο.
Όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης και της αστυνομίας, πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες από τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς της Καταλονίας.
Κανείς πέραν του καταλανικού λαού δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει τους θεσμούς της Καταλονίας» είπε μιλώντας στο BBC ο Raul Romeva.
Η εβδομάδα που τρέχει θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα της Καταλονίας και της Ισπανίας.
Στην απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει από την ισπανική Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά και της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018 αναμένεται να απαντήσουν σήμερα οι αρχές της Καταλονίας, μια και συνεδριάζουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι η ισπανική Γερουσία θα λάβει τις αποφάσεις της την Παρασκευή 27/10, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό του καταλανικού κοινοβουλίου προκειμένου να συγκληθεί η Βουλή για να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Πάντως, το τεταμένο κλίμα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης επιβεβαιώνει και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Soraya Saenz de Santamaria, η οποία υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία της κυβέρνησης Rajoy με την καταλανική κυβέρνηση.
«Η κεντρική κυβέρνηση ίσως να αποφασίσει ένας μόνο αντιπρόσωπος να κυβερνήσει προσωρινά την Καταλονία» είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Rajoy, υπογραμμίζοντας πως αν η Γερουσία αποφασίσει την άμεση επέμβαση στην Καταλονία τότε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης θα χάσει όλες τις εξουσίες καθώς και τον μισθό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης