Τελευταία Νέα
Διεθνή

IceCap Asset: Οι 3 τύποι των fund managers που μας έμαθε ο νομπελίστας Thaler - Ποιος θα προβλέψει την επόμενη κρίση;

tags :
IceCap Asset: Οι 3 τύποι των fund managers που μας έμαθε ο νομπελίστας Thaler - Ποιος θα προβλέψει την επόμενη κρίση;
Οι διαχειριστές επενδύσεων μπορούν να χωριστούν σε 3 ομάδες
Ιδιαίτερα απαισιόδοξη εμφανίζεται η IceCap Asset Management για την πορεία των αμερικανικών αγορών το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν με σαφείς αναφορές στην επενδυτική συμπεριφορά (ελέω της μελέτης που βραβεύτηκε φέτος με το Νόμπελ).
Στον Richard Thaler απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2017, για τη συνεισφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομίας.
«Συνολικά, η συνεισφορά του Thaler έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία.
Σύμφωνα με την IceCap Asset Management, πολλοί από τους επενδυτές, έχουν βιώσει στη χρηματιστηριακή αγορά τη συντριβή του 2008.
Και αυτοί είναι απλοί άνθρωποι, με τις συγκινήσεις τους, την υπερηφάνεια τους, αλλά και το πείσμα τους.

Οι διαχειριστές επενδύσεων μπορούν να χωριστούν σε 3 ομάδες:

Ομάδα 1 - Αυτοί που εργάζονται για μια μεγάλη επιχείρηση επενδύσεων, που είναι συνήθως μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης επιχείρησης - μιας τράπεζας.
Οι επιχειρήσεις αυτές στερούνται δυναμικής σκέψης.
Τα χρήματα των πελατών εισέρχονται μέσα από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια επενδύονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα σημαντικό και προφανές γεγονός στον ορίζοντα.
Αυτοί οι διαχειριστές δεν έχουν άποψη αγοράς και αν για κάποιο περίεργο λόγο είχαν, τα τμήματα διαχείρισης κινδύνου θα τους ξεγελούσαν και θα τους εξόντωναν γρηγορότερα.
Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είδαν τη φούσκα τεχνολογίας, αλλά ούτε και τη φούσκα των κατοικιών, μέχρι αυτές να σπάσουν.
Και, σήμερα, οι ίδιες αυτές εταιρείες που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα της αγοράς.

Ομάδα 2 - Αυτοί που... "καίγονται" από την τελευταία κρίση και συνεπώς συνεχίζουν να πολεμούν τον τελευταίο πόλεμο.
Με πολλούς τρόπους - τα στελέχη αυτά πρέπει να επαινεθούν.
Κατανοούν τον κίνδυνο.
Κατανοούν πώς η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να είναι καταστροφική για τους πελάτες τους.
Αυτοί οι διαχειριστές έχουν πολύ καλές προθέσεις.
Ωστόσο, οι βαθύτερες ανησυχίες τους για μια άλλη συντριβή στη χρηματιστηριακή αγορά τους έχουν κρατήσει έξω από τις μετοχές κατά τη διάρκεια ενός από τα μεγαλύτερα ράλι στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αυτοί οι διαχειριστές είναι τόσο προσανατολισμένοι προς μια άλλη συντριβή της αγοράς που αποτελούν επιτομή της προκατάληψης.
Κάθε μεμονωμένη ώρα, μέρα και εβδομάδα - που έχουν μετατραπεί σε μήνες και τώρα χρόνια, δαπανούν αγωνιώδεις προσπάθειες για να πείσουν για το ότι οι τιμές δεν είναι σωστές.
Η αρχή της επιβεβαίωσης αρχίζει με την εμφάνιση του τρόπου με τον οποίο οι μετοχές είναι ακριβότερες σήμερα από ό, τι ήταν αμέσως πριν από τη συντριβή του 2008 και αμέσως πριν από τη συντριβή του 2000.
Και δεδομένου ότι οι μετοχές είναι σήμερα ακριβότερα από ό, τι ακριβώς πριν από τις φούσκες του 2000 και του 2008, τότε οι μετοχές πρέπει να είναι στα πρόθυρα να συντριβούν και πάλι.





Ομάδα 3 - Οι διαχειριστές αυτοί είναι παρόμοιοι με αυτούς της Ομάδας 2.
Έχουν επίσης πολύ καλές προθέσεις, μπορούν να αποφύγουν τις απώλειες κεφαλαίου, αλλά έχουν και μια σθεναρή πεποίθηση ότι οι αγορές μπορούν να ωθηθούν και να τραβηχτούν σε ακραίες θέσεις.
Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων έγκειται στην ικανότητα να παραμείνουν ενεργοί σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι διαχειριστές της ομάδας 2 επικεντρώνονται αποκλειστικά στο χρηματιστήριο ως το κέντρο όλου του κακού.
Οι διαχειριστές της ομάδας 3 πιστεύουν ότι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οποιαδήποτε αγορά μπορεί να λάβει οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Αυτό που εννοούμε με αυτό είναι ότι αυτοί οι διαχειριστές της ομάδας 3 δεν πέφτουν ποτέ μέσα ή έξω.
Όταν αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς, θα είναι και η επενδυτική άποψη αυτών των διαχειριστών.
Με άλλα λόγια, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορούν να κινούνται μεμονωμένα χωρίς να επηρεάζουν άλλες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης