Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Tillerson προτρέπει Ιράκ και Κούρδους να επιλύσουν τις διαμάχες τους μέσω διαλόγου

Ο Tillerson προτρέπει Ιράκ και Κούρδους να επιλύσουν τις διαμάχες τους μέσω διαλόγου
Έχουμε φίλους στη Βαγδάτη και φίλους στην Ερμπίλ και ενθαρρύνουμε όλα τα κόμματα να ξεκινήσουν συζήτηση και έτσι όλες οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, προέτρεψε τη ιρακινή κυβέρνηση και την περιοχή του Κουρδιστάν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, να επιλύσουν τη διαμάχη τους σχετικά με την κυριαρχία των Κουρδών και τις αμφισβητούμενες περιοχές, μέσω διαλόγου.
Ο Tillerson ανέπτυξε τη θέση του κατά την έναρξη μιας συνάντησης στη Βαγδάτη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi, ο οποίος με τη σειρά του υπερασπίστηκε το ρόλο μιας παραστρατιωτικής δύναμης του Ιράκ, που υποστηρίχθηκε από το Ιράν.
"Ανησυχούμε είναι λίγο λυπηρό", δήλωσε ο Tillerson στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις.
"Έχουμε φίλους στη Βαγδάτη και φίλους στην Ερμπίλ και ενθαρρύνουμε όλα τα κόμματα να ξεκινήσουν συζήτηση ... και έτσι όλες οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν", ανέφερε, αναφερόμενος στις πρωτεύουσες του Ιράκ και του Κουρδιστάν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπορεύτηκε με τον Abadi απορρίπτοντας την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στην κουρδική περιοχή, το οποίο ανέδειξε ένα συντριπτικό ναι για την ανεξαρτησία των Κούρδων.
Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές, να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, αφού ο Abadi επέβαλε αντίποινα εναντίον της ψηφοφορίας, απομονώνοντας την περιοχή του Κουρδιστάν και διατάσσοντας τα στρατεύματά του να καταλάβουν την πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ.
"Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μάχη ενάντια σε οποιαδήποτε ιρακινή συνιστώσα", δήλωσε ο Abadi.
"Όταν μπήκαμε στο Κιρκούκ, στείλαμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι πολίτες του Κιρκούκ είναι σημαντικοί για μας ".
Ήταν η δεύτερη συνάντηση του Tillerson με τον Abadi μέσα σε δύο ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης