Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηροποιούνται οι κανόνες μετακίνησης εργαζομένων στην ΕΕ - Νίκη Macron στην πρώτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια

tags :
Αυστηροποιούνται οι κανόνες μετακίνησης εργαζομένων στην ΕΕ - Νίκη Macron στην πρώτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια
Προσπάθειες αποτροπής του κοινωνικού ντάμπιγκ
Να ενισχύσουν τους κανόνες για τους διακινούμενους εργαζόμενους συμφώνησαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλιμακώνοντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ των ανατολικών κρατών μελών της Ευρώπης και της Γαλλίας σχετικά με τη φθηνή εργασία στο εξωτερικό, την οποία ισχυρίζονται οι Βρυξέλλες ότι οδηγεί στο «κοινωνικό ντάμπινγκ» στην ήπειρο.
Μετά από 18 μήνες συνομιλιών, όπου εκτέθηκαν οι εντάσεις ανατολής-δύσης, οι υπουργοί συμφώνησαν να υποστηρίξουν την γαλλική πρωτοβουλία η οποία επιβάλει ένα όριο 12 μηνών για την «μετακίνηση» εργαζομένων.
Το ανώτατο όριο ενός έτους, το οποίο διπλασιάζει το αρχικό όριο των 24 μηνών, ζητήθηκε από τον Emmanuel Macron, ο οποίος προχώρησε σε μεταρρύθμιση των κανόνων των διακινούμενων εργαζομένων της ΕΕ μία από τις πρώτες προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του.
Σε μια συμβιβαστική συμφωνία, οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή να επεκτείνουν τις τοποθετήσεις κατά έξι μήνες.
Ο κ. Macron περιγράφει την πρακτική όπου ένας Πολωνός εργάτης οικοδομών μπορεί να εργάζεται στη Γαλλία και να λαμβάνει μικρότερη αμοιβή και εργατικά οφέλη από ό, τι ένας Γάλλος εργαζόμενος ως «προδοσία του ευρωπαϊκού πνεύματος».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τους κανόνες σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων σε μια μορφή «κοινωνικού ντάμπινγκ» από τις χώρες χαμηλού μισθού σε χώρες υψηλού μισθού.
Αλλά η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες δεν στήριξαν τις νέες προτάσεις, διαφώνησαν έντονα με κάποιες αλλαγές, καθώς ισχυρίζονται ότι θα παρεμποδίσουν την ικανότητα των εταιρειών τους να δραστηριοποιούνται στις δυτικές αγορές εργασίας.
Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εργαζομένων στην ΕΕ με 500.000 ετησίως, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Παρόλο που ο συνολικός αριθμός είναι μικρός, η μετακίνηση σημείωσε άνοδο από την κρίση της ευρωζώνης, με τον αριθμό να φτάνει το 75% μόνο από την Πολωνία από το 2010.
Ωστόσο, στα νεότερα ανατολικά κράτη μέλη της Ευρώπης, η κίνηση του κ. Macron έχει επικριθεί ως "αλαζονική" επίθεση στην ενιαία αγορά.
Ενώ οι εταιρείες σε πλούσια κράτη μέλη στέλνουν εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης, όπως μηχανικούς, δημοσιογράφους ή τραπεζίτες, οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Ευρώπης κυριαρχούν σε τομείς όπως η κατασκευή και η φροντίδα σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.
Οι αλλαγές των κανόνων θα εισαγάγουν επίσης την αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», οπότε ένας διακινούμενος εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει την ίδια αμοιβή, συμπεριλαμβανομένου του μισθού, των επιμισθίων και των παροχών απασχόλησης, ως τοπικός εργαζόμενος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης