Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYTimes: Η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» τις νέες επιχειρήσεις

NYTimes: Η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» τις νέες επιχειρήσεις
Υψηλή ανεργία, κατακόρυφη πτώση του επιπέδου ζωής και μετανάστευση ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας της κρίσης
Τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις, κυρίως οι startups, στην Ελλάδα λόγω του δυσμενούς φορολογικού περιβάλλοντος, αναλύει σε άρθρο τους οι New York Times.
Στο δημοσίευμα καταγράφεται η ιστορία του κ. Στάθη Στασινόπουλου, ο οποίος κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό ποδήλατο.
Η εταιρεία του βραβεύθηκε μεταξύ των καλύτερων startups το 2014, αλλά τελικώς ο κ. Στασινόπουλος αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταναστεύσει στη Βρέμη της Γερμανίας, μία πόλη πολύ πιο φιλική για εργασίες όπως η δική του.
«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να φύγω.
Αρκετοί εξ αυτών σχετίζονται με τη φορολογία», παραδέχεται ο κ. Στασινόπουλος.
Στη συνέχει του δημοσιεύματος τονίζεται ότι η Ελλάδα αν και καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αναμένεται να εξέλθει του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες ζουν καλύτερα.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης – τονίζουν οι New York Times – να διαφημίσει την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό τόπο, η χώρα υποχώρησε σημαντικά στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017 αναφορικά με την ευκολία λειτουργίας μίας επιχείρησης.
Παράλληλα οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι κακοπληρωμένες και εποχικές.
Βάσει των επίσημων στοιχείων το 50% όσων προσελήφθηκαν από την αρχή του 2017 δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο και ο μηνιαίος μισθός τους είναι κάτω από 400 ευρώ.
Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των μηνιαίων εισφορών των εργαζομένων τόσο για συνταξιοδότηση όσο και για υγειονομική περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα οι φορολογικοί συντελεστές έχουν εκτοξευθεί.
Το επίπεδο ζωής των Ελλήνων έχει υποχωρήσει σημαντικά, με σχεδόν το 25% του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες.
Βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ το 49% των Ελλήνων διαθέτει εργασία στην οποία πληρώνεται κανονικά, ενώ περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν.
Βέβαια την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,1% το 2017 και 2,5% το 2018.
«Παρά τα εμπόδια υπάρχει ένα θετικό outlook και κάποιες εταιρείες ελπίζουν σε αυτό.
Όταν οι εταιρείες επεκτείνονται στην Ελλάδα αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης.
Μετά από αυτή τη σαρωτική κρίση, πρόκειται για μία καλή είδηση», εκτιμά ο Nick Skrekas, αντιπρόσωπος δύο εταιρειών με έδρα την Κύπρο οι οποίες έχουν επεκταθεί και στην ελληνική αγορά.
«Το αφήγημα της ανάκαμψη προέρχεται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς της Ευρωζώνης και είναι υπερβολικό.
Η Ελλάδα επωφελείται από την ισχυρή κυκλική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Η οικονομία θα εμφανίσει ήπια ανάπτυξη φέτος, όμως ξεκινά από μία πολύ χαμηλή βάση.
Η αξία της, άλλωστε, παραμένει άνω του 25% χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτήν που ήταν το 2008», εκτιμά με τη σειρά της η Joan Hoey, κορυφαίο στέλεχος για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης