Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ, παραμένουν οικονομικά ανενεργοί

ΕΕ: Περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ, παραμένουν οικονομικά ανενεργοί
Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ, παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας και δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες στατιστικές απασχόλησης
Η ανεργία στην ΕΕ εξακολουθεί να καταγράφει μικρότερα ποσοστά, ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πολίτες σε ηλικία εργασίας της ΕΕ είναι οικονομικά αδρανείς, που σημαίνει ότι δεν εργάζονται, είτε δεν αναζητούν εργασία είτε δεν είναι διαθέσιμοι για δουλειά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων θα ήθελε να εργαστεί υπό κάποια μορφή.
Ο αριθμός των οικονομικά ανενεργών ανθρώπων μειώθηκε σταθερά στην ΕΕ κατά τα τελευταία έτη: το 2015 ανήλθε σε 27,5%, μικρότερο από το 31,4% το 2002 και μικρότερο από το ποσοστό 29,7%προ κρίσης το 2007.
Ωστόσο, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας και δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες στατιστικές απασχόλησης.
Ενώ η πολιτική απασχόλησης τείνει να επικεντρωθεί κυρίως στους ανέργους, υπάρχουν περιθώρια για πολιτικές, που να επικεντρώνονται πιο συγκεκριμένα στην ένταξη των ανενεργών στην αγορά εργασίας και να αξιοποιούν το οικονομικό και κοινωνικό τους δυναμικό.
Η νέα έκθεση εξετάζει ομάδες εντός του ανενεργού πληθυσμού που δυσκολεύονται να εισέλθουν, ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και διερευνά τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Διαπιστώνει ότι περίπου τέσσερις στους πέντε άνεργους θα ήθελαν να εργάζονται τουλάχιστον μερικές ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με τις οικονομικές τους ανάγκες και περίπου οι μισοί θα ήθελαν να εργαστούν 32 ώρες ή περισσότερο.
Η επιθυμία για εργασία είναι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των φοιτητών και των νοικοκυρών.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τις στρατηγικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος από τα κράτη μέλη για την προώθηση της ένταξης των ατόμων εκτός της αγοράς εργασίας. Υπογραμμίζει ότι τα ανενεργά άτομα συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια στην απασχόληση, όπως το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις ευθύνες φροντίδας και υπογραμμίζει τη σημασία της επικέντρωσης στις ειδικές ανάγκες του αδρανούς πληθυσμού.
Τέλος, η έκθεση τονίζει, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών ένταξης στην αγορά εργασίας.
Από αυτή την άποψη, ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος αναφέρει την αδράνεια ως θέμα σε σχέση με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, παρέχει μια μοναδική και έγκαιρη πολιτική προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης