Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 χώρες που προκρίνονται στη κούρσα διαδοχής του Dijsselbloem - Δεύτερες σκέψεις από Γαλλία

Οι 5 χώρες που προκρίνονται στη κούρσα διαδοχής του Dijsselbloem - Δεύτερες σκέψεις από Γαλλία
H θητεία του Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup λήγει στα μέσα Ιανουαρίου του 2018
Καθώς έχουν απομείνει λιγότεροι από δύο μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του Jeroen Dijsselbloem ως πρόεδρος του Eurogroup, η κούρσα διαδοχής είναι σε εξέλιξη, καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος ήταν το φαβορί, φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ κανένας υπουργός δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεση του να συμμετέχει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.
Η εκλογή του διαδόχου του Dijsselbloem θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να ισορροπεί γεωπολιτικά και πολιτικά, μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, μεγάλων και μικρών χωρών και μεταξύ συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων.
Και η κούρσα διαδοχής φαίνεται να είναι ευρέως ανοιχτή καθώς μερικά από τα φαβορί απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο.
Εκτός από τον Le Maire και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δεν φαίνεται πρόθυμος να είναι υποψήφιος.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ούτε και η δουλειά του προέδρου του Eurogroup είναι εύκολη.
Κι αυτό γιατί απαιτείται ο εκάστοτε πρόεδρος να βάλει στην άκρη τα συμφέροντα της χώρας του, να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις, να συγκρατεί αμφισβητούμενες συζητήσεις και να εργάζεται για την αντιμετώπιση συγκρουόμενων συμφερόντων.
Εξάλλου, η εν λόγω θέση είναι μία από τις απαιτητικές στην ΕΕ, τόσο λόγω της εξουσίας που παρέχει όσο και για το κύρος και την παγκόσμια αναγνώριση που φέρνει στον κάτοχος της.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Ο Bruno Le Maire - Γαλλία

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει γνώση των προθέσεων του Le Maire δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, καθώς είναι πιο σημαντικό μια μικρή χώρα να λειτουργήσει ως συντονιστής, ενώ το Παρίσι -που πρέπει να προωθήσει μια ισχυρή πολιτική ατζέντα- δεν είναι απαραίτητα κατάλληλο για τον ρόλο αυτό.
Ο Le Maire, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αισθάνεται ότι έχει ήδη πολλά στο πιάτο του, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί, καθώς δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Pierre Gramegna - Λουξεμβούργο

Προερχόμενος από μια μικρή χώρα, αλλά με μακρά παράδοση ηγεσίας της ΕΕ, το Λουξεμβούργο, ο Pierre Gramegna φαίνεται να έχει την θεσμική και διοικητική τεχνογνωσία καθώς και τη διπλωματική ικανότητα να κάνει τη δουλειά.
Επιπλέον συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που σημαίνει ότι έχει εμπειρία σε εντυπωσιακές συμφωνίες που απαιτούν εξισορρόπηση συγκρουόμενων συμφερόντων.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Gramegna θα μπορούσε να είναι το μαύρο άλογο της κούρσας, καθώς λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και πολιτικά ζητήμαται θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Mario Centenο - Πορτογαλία

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους σοσιαλδημοκράτες που διεκδικούν τη θέση, κάτι που του δίνει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων υποψήφιων.
Ο ίδιος εποπτεύει την πορτογαλική οικονομία καθώς έχει βελτιωθεί τα χρόνια μετά τα προγράμματα διάσωσης και έχει φτάσει το έλλειμμα της χώρας εντός των ορίων της ΕΕ.
Επίσης έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομικών σε κυβέρνηση συνασπισμού, ισορροπώντας αντικρουόμενα συμφέροντα ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσε να διατηρήσει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό.

Peter Kazimir - Σλοβακία

Αν και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών είναι από τους λίγους υποψήφιους από την κεντροαριστερά που πληρούν το προφίλ της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να είναι αποδεκτός από την κεντροδεξιά, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν το εάν ο ίδιος έχει την επιρροή και τη διπλωματική αίσθηση που χρειάζεται να αναλάβει τη θέση.

Pier Carlo Padoan - Ισπανία

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών έχει δύο βασικά μειονεκτήματα που κάνουν δύσκολο να επιλεγεί για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.
Πρώτον, η Ιταλία κατέχει ήδη μια κορυφαία οικονομική θέση, αυτή του προέδρου της ΕΚΤ.
Εξάλλου, στην Ιταλία θα πραγματοποιηθούν εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, κάτι που σημαίνει ότι ο Padoan θα μπορούσε να μη διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης