Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρο μήνυμα Moscovici: Η καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης ευθύνεται για την πτώση της ανάπτυξης

Ξεκάθαρο μήνυμα Moscovici: Η καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης ευθύνεται για την πτώση της ανάπτυξης
H Επιτροπή μειώνει την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη στο 1,6% από 2,1% προηγουμένως, ενώ για το 2018 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5%
Ξεκάθαρο μήνυμα για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έστειλε σήμερα (9/11/2017) ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, με αφορμή τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν η βασική εξήγηση για την πτώση των εκτιμήσεων όσον αφορά την ανάπτυξη και τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ότι το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι να κλείσει εγκαίρως η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ σημείωσε ότι στα πέντε χρόνια που ασχολείται με το θέμα διαπιστώνει πως η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περισσότερο ευαίσθητη παρά ποτέ στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Επίσης, ο κ. Moscovici επεσήμανε πως στόχος είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές έως το ερχόμενο καλοκαίρι, υπό ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και με ρυθμίσεις στο ζήτημα του χρέους.
Τόνισε πως μετά τη θετική έκβαση που είχαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των Βρυξελλών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Αθήνα και ενόψει της επόμενης συνάντησης έως το τέλος του μήνα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή μειώνει την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη στο 1,6% από 2,1% προηγουμένως, ενώ για το 2018 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5%.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να μεγενθύνεται, ενώ αναμένεται ενίσχυση της ανάπτυξης με την επιστροφή των επενδύσεων και την αύξηση της κατανάλωσης.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν στη σωστή τροχιά και θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Η Επιτροπή τονίζει ότι οι προβλέψεις της προϋποθέτουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και το «συντεταγμένο κλείσιμο» του προγράμματος του ESM το 2018.
Σημειώνεται, επίσης, ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση της διαδικασίας θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης